Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansens första världscupseger

Annons

Det blev för första gången en helsvensk seglingsfinal i Match Cup Sweden i Marstrand.

Och det blev första segern i världscupen för Björn Hansen.

Stockholmaren finalslog Victory Challenge-skepparen Magnus Holmberg med 3_0.

Björn Hansen var som bäst när han som bäst behövde det i den klassiska seglingsveckan i Marstrand.

I semifinalen kopplade han snabbt greppet mot dittills obesegrade dansken Jesper Radich och vann med 3_1.

I finalen var han ännu mer omutlig. Tre raka segrar mot Victory Challenge-skepparen Magnus Holmberg gav Hansen hans första seger i världscupen i matchracing.

I den segrande besättningen ingick även Tompi Hallberg, Pontus Meijer, Gustav Tempelman och Mathias Bredin. Den 38-årige Stockholmsseglaren Björn Hansen har seglat Marstrandstävlingen fyra gånger tidigare utan större framgångar. Och han blev den första svensk som vann tävlingen.

Hansen behövde bara tre race för att vinna och mycket avgjordes då han gick vinnande ur den första mycket jämna matchen. I den hårda vinden vräktes Hansens båt ner på sidan av den stora spinnakern vid en gipp strax före mål, men han lyckas få upp båten. Samtidigt vek sig spinnakern som ett timglas på Magnus Holmbergs båt och det förstörde hans möjligheter att komma i kapp Hansen.

I den andra seglingen tog Hansen kommandot direkt och kunde plocka ner spinnakern strax före mål. Med 2_0 i seglen styrde han sedan mot en klar 3_0-seger.

Med vindstyrkor på över 20 m/sek som mest var det de tuffaste väderförhållandena i Marstrand hittills. Det visade sig inte minst i matchen om tredje pris. Jesper Radich vann över Mattias Rahm med 2_1 _ sedan Rahm brutit masten i 14 knops fart i den avgörande seglingen.

Omkring 15|000 åskådare fanns på plats på söndagen. Totalt besöktes Match Cup Sweden av omkring 70|000 åskådare.

TT

Mer läsning

Annons