Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans varma humor smittade av sig, nu blir det tomt i Hjortnäs – Minnesord över Rune Back

Rune Back, Hjortnäs, avled den 2 juni på Mora lasarett. Han blev 87 år. Det blev tyst och tomt i Hjortnäs när byborna fick veta att Rune Back avlidit. Flaggan på bystugan sattes snabbt upp och vajade hela dagen på halv stång. Budet spred sig snabbt.

Rune Back var en känd profil i Hjortnäs. Han visste det mesta om folket och gårdarna. Han var alltid intressant att lyssna på när byns äldre och nutida historia kom på tal. Efter Runes bortgång finns det inte många kvar i Hjortnäs som har den breda kunskapen.

Rune Back hade både en konstnärlig och teknisk ådra. I sin ungdom blev han antagen till Konstfack i Stockholm. I en intervju för några år sedan berättade han:

– Det var synd att jag inte kunde få tag i en vettig bostad i Stockholm. Då hade jag nog fullföljt studierna.

Rune Back återvände till byn, men flyttade senare tillbaka till Stockholm och arbetade i staden under 15 år som chaufför och lagerarbetare. Sitt yrkesliv avslutade han i Leksand, först som byggnadsarbetare och senare som marknadsförsäljare.

Rune trivdes som marknadsförsäljare. Han berättade att han var lite blyg i början och for långt utanför Dalarna för att slippa träffa folk han kände. Senare när han blev ” varm i kläderna” syntes han på de flesta marknader i Dalarna och blev känd bland annat för sin erkänt goda hjortronsylt.

Rune Back blev sin hemby trogen. Han växte upp på Backomôsgården nära majstången och bodde på äldre dagar på Svarvargården i övre delen av byn.

Vid sidan av sitt yrkesliv var Rune Back en klurig konstruktör. Många av hans praktiska lösningar finns hemma på gården och i byn.

Bland många bybor var Rune känd som en viktig person vid jul- och nyårshelgen. Ofta hälsade han på i gårdarna med sin tomtedräkt och skägg, och på nyårsnatten var det han som kom till bystugan med stora ringklockan för att slå de tolv slagen.

Rune Back var lågmäld och försynt och hade glimten i ögat. Han hade ett brett samhällsintresse och en varm humor som smittade. Folk trivdes i hans närhet.

Rune Back sörjes närmast av två döttrar med familjer.

Mats Rönnblad, granne och vän