Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HANS UNANDER (S): Äntligen är det åter jägare boende i Sverige som har förtur till fjälljakten

Annons

Regeringen skapar nu ordning och reda i fjälljakten när jägare boende i Sverige ska ha förtur till den. Det är effekten av regeringens beslut om nya regler som gynnar jägare som är bosatta i Sverige vid tillträde till småviltjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen, den så kallade fjälljakten.

2007 fattade den förra regeringen ett beslut som innebar att även jägare som inte var bosatta i Sverige skulle få samma tillträde till fjälljakten som de svenska jägarna. Det ledde till ett oacceptabelt högt jakttryck på småviltstammarna i fjällen. Det ledde även till att jägare bosatta i Sverige många gånger inte har fått möjlighet att jaga i de områden där de bor, för att jakttrycket från jägare bosatta i andra länder har varit exceptionellt.

Ända sedan regeringen tillträdde har vi arbetat för att åstadkomma en långsiktigt hållbar fjälljakt. Nu är beslutet fattat och vi ändrar därmed på den rådande ordningen. För oss är det självklart att jägare som är bosatta i Sverige ska gynnas vid fjälljakten. I våra nordiska grannländer gynnas de egna medborgarna vid småviltjakt och så ska det givetvis vara även i vårt land. Regeringens beslut kommer att minska det oacceptabelt höga jakttrycket på småviltstammarna. Detta är alltså ett mycket viktigt beslut både för småviltstammarna samt för våra jägare. Ändringen träder i kraft den 1 april 2017 och de nya reglerna tillämpas från 2017 års jakt.

Sven-Erik Bucht (S)

landsbygdsminister

Hans Unander (S)

riksdagsledamot från Malung

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel