Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans stora fritidsintressen var jakt och fiske – Minnesord över Harry Persson

Harry Persson, Dala-Floda, avled den 18 mars i en ålder av 98 år. Han var född i Norhyttan i Grangärde och äldst av fyra syskon.

1943 gifte han sig med Alvi (Alfhild) Jonsson och flyttade till hennes hemort, Dala-Floda. Han arbetade då som snickeriarbetare och började sedan köra timmerbil åt Elementhus i Mockfjärd och senare som resemontör.

Därefter utbildade han sig till ”klampare” och började på företagets sågverk, numera Moälven Dalaträ, där han arbetade till sin pensionering. Hans stora fritidsintressen var jakt och fiske och det blev många fiskeresor till Jämtlandsfjällen. Älgjakten var årets höjdpunkt och han jagade i alla år tills åldern tog ut sin rätt.

1980 var han en av de första i landet som genomgick  en stor kranskärlsoperation i Uppsala, med gott resultat. Några år efter pensioneringen såldes villan i Dala-Floda och de flyttade till en lägenhet i Björbo, delvis för att få närmare till sitt älskade sommarställe i Säljebodarna, där de tillbringade många månader om året, från tidig vår till sen höst. Och resten av året åkte Harry dit varje dag och tittade till husen, plogade snö och matade fåglarna. Genom sonen Sörens utlandsarbete kom de att, vid flera tillfällen, få resa i flera olika länder Kanada, USA och Kenya och besöka många städer och sevärdheter som Niagarafallen, det stora naturskyddsområdet Ngorongoro i Tanzania, besöka släkt i Chicago och se Safarirallyt på plats. Men den käraste platsen var ändå Säljebodarna.

Närmast sörjande är barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Barnen, genom Solbritt Mellembråten