Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans sociala engagemang fanns både inom och utom politiken – Minnesord över Mauritz Bropetters

En av Grangärdes profiler, Mauritz Bropetters, finns inte längre bland oss. Efter en tids sjukdom avled han den 5 februari och efterlämnar hustrun Gundel med familj.

Annons

Jag lärde känna Mauritz lite mer på djupet när vi tillsammans fick förmånen att ta oss an ett dussintal ynglingar under flyktingkrisen. De kom huvudsakligen från Eritrea, Somalia, Syrien och Afganistan.

Vi tog till vår uppgift att försöka lära dem tala svenska och hade många, ibland halsbrytande roliga lektioner med dem i Sockenstugan i Grangärde. Mauritz med sin pedagogiska förmåga och jag med min delvis militära bakgrund bildade ett bra lärarteam.

Förutom språket fick pojkarna också insikt i samhällskunskap och vardagsnära sysslor. Vi brukade avsluta våra lektioner med att i korus utbrista i den slagkraftiga frasen: Det är kul att betala skatt!

Mauritz var också god man för ett antal personer med utländsk bakgrund och det blev ytterligare ett bevis på hans sociala engagemang både inom och utom politiken i Ludvika.

Han var också engagerad i olika föreningar. Bland annat var han styrelseledamot i Grengehuset och bidrog där med sin breda kunskap till husets utveckling.

Mauritz underfundiga humor och vänliga framtoning gjorde att det var lätt att få kontakt med honom och vi känner stor sorg över att en av bygdens hedersmän nu har lämnat oss.

Marianne och Ragnar Nåhem