Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans plåtar bilars sönderfall

Rust in peace.
Den snillrika rubriken sammanfattar direkt vad Hans Laurells pågående fotoutställning i Kupolen handlar om.

Den här veckan invigdes i Kupolen en fotoutställning där gamla skrotbilar står i fokus. Fordon från framför allt 1940-, 50- och 60-talen vilka under många år stått parkerade för sin sista vila långt in i de värmländska skogarna på gränsen mot Norge. Fotografen Hans Laurell har besökt platsen och ställer nu ut ett 50-tal fotografier från platsen.

– Platsen är Bostnäs i Värmland där två bröder tidigare drev en bilskrot. Från början fanns upp emot 2000 bilar parkerade på ängarna och i skogen där, i dag finns kanske hälften av fordonen kvar, berättar Hans som varit där med sin kamera i flera etapper för att föreviga nedbrytningsprocessen av bilarna.

För bilarna ska bli kvar på platsen. Det har Länsstyrelsen i Värmland beslutat.

– Hela området är nu fridlyst och det är förbjudet att plocka delar från bilarna. Tanken är att allt ska förmultna ned och återtas av Moder Jord. Att gå runt och fotografera är dock inga problem, förklarar Hans som själv fick en kraftig nostalgikick av besöket i Bostnäs.

Bland bilvraken återfinns många klassiska bilmodeller, t ex Renault Dauphine, Austin A40, Simca Aronde, folkabussar. Volvo PV och många fler.

– Jag har varit där flera gånger och fascineras alltid av de gamla vraken, många av modeller som jag själv minns från förr. Många fler än jag är alltså fascinerade av de faktiskt väldigt vackra nedbrytningsprocess som pågår där.

– Sedan handlar det nog också mycket om nostalgi, att återse fordonsmodeller som inte rullat på vägarna på länge lockar många besökare dit och i dag är Bostnäs en riktigt stor turistattraktion i Värmland.

Hans fotointresse började redan i ungdomen och när han sedan fick göra militärtjänsten på arméns fotoskola blev intresset livslångt.

– Fotoutbildningen i armén var minst sagt gedigen och jag fick lära mig allt om gamla analoga kameror och mörkrumsteknik. Fotointresset gick väl sedan lite på sparlåga fram till pensioneringen då jag plockade fram kameran igen. Numera plåtar jag dock enbart med digitalkamera, det är ju så mycket enklare och billigare.

– Fotografierna jag visar upp här i Kupolen har jag dessutom "lekt" lite grann med färgmättnadsmässigt

Under yrkeslivet arbetade Hans på Vägverket/Trafikverket så att han nu plåtar gamla bilar är inget långskott.

– Jag har själv alltid varit intresserad av bilar och hemma i garaget har jag två gamla veteranare, bl a en MG TF från 1954. Fast bland favoriterna jag hittade i Bostnäs tillhör en gammal Saab 92 som med sin typiska grill tittar fram ur den mossiga vegetationen på ett härligt sätt.

Hans Laurells fotoutställning i Kupolen pågår t o m lördagen 23 januari och det är inte otänkbart att han återkommer med nya foton och motiv.

– Kupolen är faktiskt en alldeles ypperlig plats för utställningar av den här typen. Väldigt många gillar nostalgi och gamla bilar och i Kupolen är det alltid mycket folk i rörelse. För egen del kommer jag självklart att fortsätta att fotografera och hittar jag bara ett tema för en ny utställning dyker jag säkert upp igen.