Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Johansson Falun/Stockholm

Möbelformgivaren Hans Johansson, född och uppväxt i Falun, har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 93 år. Han efterlämnar dottern Anna Johanna med familj.

Annons

Hans Johansson var en av de allra främsta möbelformgivarna under andra hälften av 1900-talet. Med sinnrik genial och konstruktion och unik revolutionerande sammansättningsmetod framställdes möbler med raffinerad enkelhet och fulländad formgivning. Han framstår som en sann funktionalist.

Hans möbler finns representerade på Nationalmuseum och andra muséer, bl a Röhsska i Göteborg, Dalarnas museum samt vidare på ambassader i bl a Paris, Jakarta, Brasilia samt vid olika departement hemma i Sverige.

Under de sista åren av sitt yrkesverksamma liv instiftade han Hans Johanssons stipendiefond i syfte att få talanger inom möbelhantverket intresserade av att främja framtida forskning om möbeltillverkning.

Hans Johansson hedrades 2012 med en möbelutställning arrangerad av Linköpings universitet och Malmstens furniture studies. I samband med utställningen utkom en rikt illustrerad bok om hans insatser.

Hans Johansson var en ödmjuk, allvarsam och karaktärsfast person. Jag har känt honom sedan 1946 och under alla år var vi nära vänner och umgicks också familjevis.

Vi är många som med djup erkänsla kommer att bevara minnet av honom med stor tacksamhet.

Stig-Åke Nordell

Annons