Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans-Erik Hellborg: "Tyvärr brast mitt omdöme"

Han menar att mejlet var obetänksamt och att det kan liknas vid en olycka.

Lektorn och kommunpolitikern Hans-Erik Hellborg ångrar nu att han skickade det.

– Det var ett plumpt skämt, säger han.

Annons

Hans-Erik Hellborg är både lektor på högskolan och ordinarie ledamot för centerpartiet i kommunfullmäktige i Rättvik. Att han uttryckte sig som han gjorde i det nu uppmärksammade mejlet förklarar han med att han försökte skämta.
– Det var obetänksamt. Självfallet var det inte uttryck för rasism och alla som känner mig vet det. De som inte känner mig kanske har fått en annan uppfattning, förklarar Hans-Erik Hellborg.
Mejlet skulle till kansliet men hamnade hos avsändaren.
– Meningen var att han skulle få en snabb registrering. Jag skulle skriva snabbt och försökte skämta till det. Jag hade inte för avsikt att kränka någon eller bete mig illa.
Hellborg ångrar mejlet och kommer inte att uttrycka sig på liknande sätt igen.
– Det är klart jag ångrar mig. Med tanke på konsekvenserna så kommer jag i fortsättningen använda skämt som inte kan missförstås i något sammanhang.
Hellborg liknar händelsen vid en olycka.
– En olyckshändelse. Det var ett förfluget ord som blev helt fel. Jag brast i omdöme vid den tidpunkten, men jag står för mitt fel, menar han.
Hans-Erik Hellborg är både lärare och kursansvarig på kursen där Mehran Mahmoudi kom in. Om Mehran väljer att gå kursen får han troligtvis Hans-Erik Hellborg som lärare.
– Jag vill göra det så bra som möjligt för honom om han fortfarande vill studera kursen. Jag har redan bett honom om ursäkt, men har för avsikt att kontakta honom igen så vi kan prata. Jag hoppas vi löser detta så vi kan ha en fungerande relation, förklarar Hellborg.
Det är nu många som kräver din avgång. Hur tänker du kring det?
– Det kan jag inte ta ställning till i kväll. Det kan jag inte svara på, säger Hellborg.
Marita Hilliges, rektor på Högskolan Dalarna, menar att ingen lärare på högskolan får göra som Hellborg har gjort.
– Det är helt oacceptabelt. Sådant här får inte förekomma, säger Marita Hilliges och förklarar att studenten ska kontaktas för att få en ursäkt.
– Jag kommer också att starta en formell utredning och det kan mycket väl visa sig att detta anses vara trakasserier. Men jag kan inte uttala mig om följderna förrän utredningen är gjord, förklarar Marita Hilliges.
Enligt Hilliges kan utredningen exempelvis leda till att läraren får en varning, får löneavdrag eller blir avskedad.