Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Björklund i fint sällskap

Hans Björklund är den tredje ABB-are som tilldelas Sveriges finaste ingenjörspris. Harry Frank fick Polhemspriset 1990 för tyristorstyrd shuntkompensering och Gunnar Asplund nio år senare för HVDC Light, ett nytt koncept för elektrisk transmission. 

Det var på tisdagskvällen som Hans Björklund blev stort hyllad på Polhemsfesten i Kista, utanför Stockholm, när det offentliggjordes att han är årets mottagare av det prestigefyllda teknikpriset, bestående av 250 000 kronor och en guldmedalj.

– Det är både roligt och hedrande att få detta fina pris, sa pristagaren.

Egentligen gillar Björklund inte rampljuset. Han är en lågmäld person som hellre lyfter de kollegor han jobbar med och pratar mer om lagarbete än att framhålla sig själv.

Det tryckte också ABB:s stolte Sverigechef, Johan Söderström, på när han höll sitt gratulationstal till den tredje innovatör inom företaget som får Polhemspriset.

– Det krävs ett team av duktiga personer för att åstadkomma det vi gjort, förklarade Björklund.

Men det blev oundvikligt att allt ljus denna kväll föll på den 64-årige civilingenjören från Ludvika, som började på dåvarande Asea redan 1974, efter att ha gått ut Kungliga tekniska högskolan.

"Hans Björklund har gjort en betydande insats för att kunna utveckla smarta, effektiva energisystem som är en viktig förutsättning för en hållbar samhällsutveckling".

Tack vare Björklunds kontroll- och skyddssystem kan elkraft transporteras långa sträckor – över kontinenter – och knyta samman olika energikällor såsom sol, vind och vatten", motiverar Pohlhemsrådet.

– Han är en föregångare och hans innovativa lösning är i högsta grad avgörande för framtidens smarta energiförsörjning, sa Ulf Bengtsson, ordförande i Sveriges Ingenjörer, som står bakom Polhemspriset.

På frågan om det finns mer att utveckla inom den teknik som Hans Björklund nu prisats för blir svaret:

– Absolut, vi fortsätter att jobba vidare, risken är annars att vi blir kopierade. Vi måste ligga i framkant.

Prissumman på 250 000 kronor är ansenlig. Har du några planer för vad du ska göra med pengarna?

– Nja, inte direkt men en del kanske går till en fotbollsresa framöver, vi får se, säger Polhemspris-vinnaren.