Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hannas idé hjälper stammande barn

- I en av serierna läste jag om hörselproblem och det fick mig att börja fundera på om inte Bamse skulle kunna hjälpa till att sprida information om stamning, säger Hanna Slott-Öjenhed.

Tidningens redaktör tände på idén och två år senare var Malte född. I dag blir han alltså Bamses allra nyaste vän.

- När jag fick höra om de problem som många barn har med sin stamning och den brist på förståelse som ofta möter dem, tyckte jag att det var en bra idé att göra en serie på temat, berättar tidningens redaktör Lisbeth Wremby.

- I serien möter Malte den otålige Mini-Hopp och den lugna lilla Brumma, Bamses yngsta dotter. De båda visar hur vi ska och inte ska bete oss när vi möter någon som stammar, säger Lisbeth Wremby.

Mini-Hopp har inte tid att vänta utan fyller i orden som Malte hakar upp sig på, medan Brumma tar det lugnt och låter Malte tala färdigt.

- Man kan likna stamning vid ett isberg, där vi alla kan se och höra det som är ovanför vatten-ytan. Men det som är under känner och upplever bara den som stammar, säger Hanna Slott- Öjenhed.

Hon är född och uppväxt i Fjäkelmyra, Borlänge, och bor sedan några månader tillbaka i Sundsvall.

I Borlänge har hon framförallt gjort sig känd som en duktig sångerska i sopranfacket.

Nu är sången mest ett fritids-intresse för henne.

Som nyutexaminerad logoped på länssjukhuset i Sundsvall lägger hon ner själ och hjärta i arbetet med att bland annat hjälpa människor som stammar.

Det är inte så konstigt att hon valde Bamse som informatör för att sprida kunskap om stamning.

- Jag har stor respekt för tidningen och det budskap den vill förmedla. Bamse behövs. Han står på de svagares sida och strävar efter att alla ska få vara med. I dagens samhälle är det lätt att hamna utanför, säger hon.

Hanna Slott-Öjenheds mål är att tala om för stora och små att det finns hjälp för den som stammar. Och hjälp ska man söka om man har problem, anser hon.

- Absolut. Och ju tidigare desto bättre. Det florerar många för-domar om stamning. En är att den växer bort med tiden och visst det kan den göra, men varför chansa, säger Hanna Slott-Öjenhed.

En annat falskt rykte om stamning, enligt Hanna, är att den som stammar har blivit skrämd.

- Därför ville jag inte att de skulle göra Malte till en rädd liten figur. Det har han heller inte blivit. Malte är en riktig tuffing som rymt hemifrån.

Hanna Slott-Öjenhed är nöjd om så bara ett stammande barn som läser om Malte går till en logopedmottagning någonstans i Sverige.

- Då har Bamse och jag lyckats, säger hon.

CLAES HUSÁHR