Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hännä igen!

/
  • Veteran. Berömde gitarristen Rune Gustafsson är med för 38:e året och därmed den meste Skinnarspelaren genom åren.
  • Hännä igen. På plats för att göra 40-årsjubilerande Skinnarspelet är fr v huvudrollsinnehavarna Kalle Moraeus, Janne Åström och Meta Roos, regissören Birgit Carlstén och kapellmästaren Kjell Öman.

Annons

Ensemblen samlades på värdshuset Lugnet utanför Malung. Där har Skinnarspelets artister genom åren oftast bott. Nu är de tillbaka.

Den verklige nestorn i sammanhanget är gitarrvirtuosen Rune Gustafsson som för 38:e gången firar midsommar i Malung genom att medverka i Skinnarspelet.

- Det är alltid lika trevligt att komma hit. Det är en trivsam miljö och ett trivsamt spel, säger Rune.

Trivseln och stämningen var också på topp i hela ensemblen då de på söndagen sammanstrålade för några dagars slutrepetitioner inför premiären.

- Det känns bara bra. Jag har fortsatt att putsa litet på spelet. Inte på huvudrollerna utan framför allt på folket som ramar in spelet. Alla får en roll som de själva har fått fantisera fram, säger regissören Birgit Carlstén.

Kapellmästaren Kjell Öman gör också små förändringar i spelets fina musik.

- Jag tycker att man ska vara försiktig och vårda det fina som finns. Men det kanske blir litet friare och tuffare musik i år, säger han.

I huvudrollerna återfinns Meta Roos som Brus-Britta, Janne Åström som Lustigs-Per och Kalle Moraeus som Skinnarmäster.

I orkestern hittar vi som vanligt det bästa som landet har att bjuda när det handlar om jazz och folkton:

I Kjell Öman på piano delar Skinnarspelet kapellmästare med Allsång på Skansen.

Tillsammans med Öman hörs gitarristen Rune Gustafsson, saxofonisten Johan Hörlén, basisten Hans Backenroth och trummisen Jocke Ekberg, idel erkända mästermusiker på sina instrument.

Årets Skinnarspelsvecka har komprimerats. Efter onsdagens premiär är det dagliga föreställningar till och med söndag.

Midsommardagen blir den stora jubileumsdagen. Då kommer flera gamla ''Skinnarspelare'' att dyka upp i Orrskogen: Per Grundén, Arne Domnérus, Margareta Jont, Gunnel Eklund, en rad av Lisbetar genom åren, med flera. Då blir det också en speciell jubileumssoaré med filmkavalkad från forna spel och underhållning av artisterna.

Mer läsning

Annons