Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häng med på folkfest i skogen!

Över 200 000 åskådare var på plats i fjol. Dessutom såg 830 000 SVTs söndagssändning från rallyt då, vilket är en av de största tittarsiffrorna SVT har haft när det gäller motorsport i Sverige.
Så att tala om en riktig folkfest är ingen överdrift.
Det drar i gång så smått i dag, och på lördag dundrar cirkusen in i Dalarna.
Häng med, så guidar DT dig in i rallyskogen!

Annons

Rally Sweden, som även i år är en deltävling i rally-VM, börjar i kväll med superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad, där det förutom den första specialsträckan också blir snöskoter-show med Malungsstjärnan Daniel Bodin. På fredag är det specialsträckor främst kring Lesjöfors och Hagfors. På söndagen är det västra Värmland och Norge som gäller.

Men på lördag är det mycket Dalarna. Två sträckor, Sågen och Fredriksberg, körs dessutom två gånger vardera av världseliten i rally. Båda dessa sträckor brukar dessutom locka väldigt mycket publik.

I år finns det dessutom några ytterligare saker som talar för ett besök:

* Världens bästa rallyförare genom tiderna, Sébastien Loeb, har gjort sin sista hela VM-säsong i rally. I år kör han bara fyra rallytävlingar. Svenska rallyt är ett av dessa. Loeb, som vunnit VM hela nio gånger, hör förstås till storfavoriterna. Han är den ende icke-nordiske föraren som vunnit det svenska VM-rallyt.

* Rallynostalgi med Porsche, Saab 93 och Audi Quattro. Rallyt får i år en klass för historiska bilar. Det blir fyra tävlingsklasser (upp till 1969, 70-75, 76-81 och 82-85) och en uppvisningsklass med bilar upp till årsmodell 1990. De historiska bilarna kör betydligt färre sträckor, men de dyker upp i både Sågen och Fredriksberg på lördagen. En av förarna i denna klass är Petter Solberg.

* Ett riktigt vinterrally. Efter den senaste snödämpen är det ett riktigt vinterrally som kommer att erbjudas åskådarna och förarna. När det är snövallar runt banan och is på vägarna trivs rallyförarna som bäst.