Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlare säger nej till nya Coop

En framtida etablering av Coop i centrala Falun, där Dala Demokraten finns i dag, har blivit till en het fråga.
Företrädare för den nuvarande dagligvaruhandeln i stan gillar inte placeringen och har på ett gemensamt möte framfört sina åsikter till kommunen.
– Man måste se till hur konsekvenserna kan bli för Faluns områdesbutiker, säger Mats Andersson, som driver Ica-affären i Slätta.

Det var för några veckor sedan som DT kunde avslöja att Coop är på väg att etablera en ny och större butik i Falun.

Etableringen skulle i så fall ske på den fastighet, där i dag Dala Demokratens tidningshus och tryckeri ligger.

– Jag har inget emot att Coop etablerar sig i Falun, men tycker att platsen är felvald ur många aspekter. Dels kan det inte vara meningen att en dagligvaruhandel placeras mitt i världsarvet, dels skulle placeringen slå hårt mot flera områdesbutiker och den dagligvaruhandel som redan finns i centrum. I en förlängning skulle därför Centrumhandeln utarmas ytterligare, säger Mats Andersson och fortsätter:

– Kommunen har sagt att man på alla sätt värnar centrumhandeln, och sedan undrar jag också om kommunen har koll på vilka konsekvenser en sådan här etablering skulle få för områdesbutikerna, som i dag också står för mycket annan viktig service - som post, spel och banktjänster - i bostadsområdena. Falun är i dag uppbyggt med bostadsområden som har egen butik och den service som erbjuds. Är kommunen verkligen beredd att slå sönder den sortens verksamhet?

I måndags skedde ett möte mellan företrädare för Faluns dagligvaruhandel och kommunen.  Dagligvaruhandlarna fick där chansen att säga sitt till näringslivschefen Linda Norén och kommunalrådet Jonny Gahnshag.

– Jag har respekt för vad de har att säga som näringsidkare och vi hade ett bra möte som pågick i nästan två timmar. De har satsat stora pengar i sina företag, och ser att konkurrensen skärps ytterligare med en ny aktör på banan. Men det kommunala uppdraget är vidare än så, och etableringen måste ses ur flera perspektiv. Här har vi en aktör som länge letat efter en plats att etablera sig på, säger Jonny Gahnshag (S).

Men finns det inga andra alternativ än den nu föreslagna?

– Aktören har sagt att man vill etablera sig i stadens västra del, vilket betyder någonstans mellan Ingarvet och Tallen. Vi har tittat på lämpliga ställen och anser oss ha hittat ett läge, som skulle vara lämpligt för en etablering av den här typen av handel. Ibland kan jag vara lite avundsjuk på andra kommuner som har mer mark att erbjuda. I Falun har vi en hel del kulturvärden att ta hänsyn till.

Hur ser du på handlarnas kritik mot den utpekade platsen?

– Det är något som vi tar med oss i den fortsatta planprocessen. Jag och Linda (Norén) kommer också att ha en återkoppling med dem i vår. Men vi hade i alla fall en samsyn när vi skiljdes åt, om att nya aktörer ska få komma till Falun, slutar Jonny Gahnshag.

Ica-handlaren Mats Andersson är dock oroad för framtiden.

– Jag är väldigt engagerad i den här frågan. Om Coop kommer till Falun, så handlar det inte om någon ersättningsetablering, utan en ren nyetablering. De ska in och plocka pengar ur den "pott" som redan finns. Säg att Coop plockar åt sig 150 miljoner kronor av kakan, då ska de pengarna tas någon annanstans. Ica Maxi klarar sig säkert, men det är vi mindre butiker som finns i Faluns bostadsområden och ytterområden som får ta smällen. Många av oss har redan i dag svårt att hålla näsan över vattenytan, säger Mats Andersson.

– Med största sannolikhet skulle någon av butikerna tvingas slå igen. Konsekvensen skulle bli att de boende i dessa områden får sämre service, och att centrumhandeln skulle tappa ytterligare dragningskraft. Det måste man ha med i beaktande.

Hur ser du på mötet med kommunen?

– Vi fick en chans att säga vad vi tycker i den här frågan, samtidigt som vi kunde lämna information och delge vår kunskap om hur det aktuella läget ser ut för dagligvaruhandeln i stan, att det kan bli tack och god natt för flera av oss.

– Jag kan förstå om kommunen vill ha hit Coop, men det man måste fråga sig är om den utpekade platsen är den mest lämpliga. För egen del tycker jag regementsområdet vore den lämpligaste platsen, eftersom man redan där har startat en större handelsetablering. Att skapa ytterligare handelsplatser är inget som gynnar handeln i Falun, slutar Mats Andersson.