Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Handlar om illojalitet"

/

En skulle stanna, en skulle gå. Det var beskedet förra veckan.
Men när Brage på måndagen inledde försäsongsträningen stod laget helt utan huvudtränare.
– Att båda får gå handlar om illojalitet mot varandra, säger klubbens ordförande Tommy Andersson.

Annons

I söndags avslöjade DT-sporten att både Örjan Glans och Bosse Wålemark lämnar sina uppdrag som tränare för Brage.

När a-truppen inledde fotbollsåret 2013 med att träna på Domnarvsvallen var det därför förra säsongens tredjelänk, Jan-Åke Rosén, som höll i trådarna.

På plats var också ordförande, Tommy Andersson, för att försöka räta ut frågetecknen som hopat sig runt Wålemarks och Glans sorti från klubben.

– Jag kan gärna öppna mig i dag, och säga vad orsaken är, säger Andersson.

– Att båda får gå handlar om illojalitet mot varandra. Det började i somras med att de inte klarade av att bo tillsammans. Det var steg ett.

Enligt ordföranden har konflikten sedan dess eskalerat.

Största skulden till att det blivit som det blivit lägger han dock på Wålemark.

– Jag tror att Bosse ville gå sin väg och köra, och tyckte inte att Örjan kuggade i. Det gjorde att de hamnade i konflikt. Örjan har känt sig åsidosatt under hösten och inte fått den lojalitet av Bosse som han har behövt, för att jobba på rätt sätt.

När uppdagades det?

– Att Bosse ville komma ifrån Örjan fick vi reda på i somras. Men då tyckte jag bara att det var snack om boendet och inget att lägga sig i. Jag trodde inte att det var ett problem, men sedan växte det här undan för undan mellan dem.

– Sedan kom det fram att det var tveksamt om Bosse ville träna laget med Örjan under 2013. Då började vi förstå att det var mer allvar i det.

Enligt Andersson har man de senaste månaderna haft många möten för att försöka lösa knutarna. Något som dock inte lyckats och i december valde i stället Glans att säga upp sitt kontrakt.

– Han ville gå tidigare, men vi tyckte att det här skulle lösas efter säsongen, om det var så allvarligt.

– När Örjan bestämde sig tyckte inte vi, med våra värdegrunder, att Bosse skulle få chansen eftersom att han skapat situationen. Det är inte acceptabelt att en människa mår dåligt, säger upp sitt kontrakt och åker hem.

Så ni ser Bosse som problemet?

– Han var ett problem, ja. Men det är aldrig ens fel att två träter, det finns alltid en grund för det.

– Men jag har varit väldigt besviken på Bosse i det här sista skedet. Att han inte kan se samma moraliska saker som Örjan gjorde.

Moraliska saker?

– Mot varandra.

Så Örjan ville fortsätta träna ihop med Bosse?

– Ja, ända fram till slutet. Men han kände sig samtidigt väldigt åsidosatt och mådde inte bra i det här läget.

Vad tycker Bosse om situationen?

– Han tycker inte samma sak, det är därför det har tagit lång tid.

Hur har ni löst det ekonomiskt?

– Båda avbryter sina kontrakt. Vad vi får betala i dag är promille av vad vi skulle ha betalat totalt sett till båda. Det känner vi oss tillfredsställda med.

Har ni räknat med att det skulle kunna bli det här scenariot under en tid?

– Ja, och därför har vi jobbat med andra tränare. Det var därför André Bergdölmo dök upp i media. Vi var tvungna att sondera marken.

För tillfället jobbar man nu med tre namn som kandiderar till posten som huvudtränare. Inom fem till tio dagar räknar ordföranden med att kunna presentera ett av dem.

Vad söker ni?

– Tydlighet, bra fotbollskunnande med ett nytänk inom fotboll. Vi vill spela attraktiv, snabb fotboll. Utveckla ungdomar och mycket individuell utveckling.

Är det inte svårt att få tag på tränare så här års?

– Nej, det finns en hel del jättebra namn. Sedan är det ju en ekonomisk fråga och det är därför vi inte kunnat göra något klart, eftersom vi inte visste vad vi hade i säcken. Men det vet jag i dag.

Annons