Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handigolf-premiär

Christian Hedberg slår till golfbollen.
– Jag spelade golf när jag kunde gå, men det är typ 10-15 år sedan. Det är kul med golf, men sedan gäller det att få tiden att räcka till också, säger han.

På plats för det allra första handigolf-arrangemanget i Dalsjö är spelare från IBF Faluns lag i rullstolsinnebandy (som slutade trea i Sverigeserien).

Men när det gäller golf är de flesta nybörjare. Mer eller mindre.

– Jo, jag har spelat, men bara ett par gånger, säger Stefan Olsson, känd som en världsspelare i tennis.

Han spelar också med IBF Falun, och kanske kan det bli mer golf i framtiden.

– Jag har bestämt mig för att ta ett litet break från tennisen. Då kanske det kan bli en del golf.

Oavsett vilket hyllar han satsningen i Dalsjö.

– Ett jättebra initiativ för att alla ska kunna testa att spela, oavsett vilken nybörjare du är. För oss är det dessutom enklare att rulla på de här banorna.

Johan Wallberg, målvakt i IBF Falun, har aldrig slagit en golfboll förut.

– Minigolf, visserligen, men aldrig långgolf, säger Johan, som tyckte det var för tidigt efter de första hålen att bestämma om detta kunde vara något för honom.

En som är såld på golf numer, är Fredrik Lindström, också han spelare i IBF och som varit med i den grupp som jobbat med banan i Dalsjö.

– Det är en underbar bana, tycker Lindström.

Satsningen på handigolf började med planerna på ett nytt övningsområde.

– Klubben har länge haft en framgångsrik ungdomsverksamhet, och när jag ledde den såg jag vilka behov det fanns av att få till stånd ett nytt övningsområde, berättar Bengt Niklasson, projektledare och hårt ideellt arbetande person i Dalsjö golf.

Han började undersöka vilka möjligheter det fanns att få hjälp med finansiering för en ny korthålsbana.

– Vi kunde få en hel del pengar från Arvsfonden, men ett av kriterierna var då att man skulle satsa på personer med funktionshinder.

Och det har Dalsjö golf gjort.

– Vi har gjort så att man kan spela på banan med rullstol och handikappanpassat anläggningen. Vi har en toalett där man till och med kommer in med en permobil, vi har gjort så att rullstolar enkelt kan komma in i restaurangen, vi har handikapparkering och anpassat förbindelserna på anläggningen till rullstolsburna.

– Visst har vi fått en del bidrag för detta, men utan allt enormt ideellt arbete har det inte varit möjligt med den här banan. Var tionde medlem ingår i en fast resursgrupp som vi har runt golfklubben. Vi har dessutom en massa yrkeskompetenser som hjälpt oss, berättar Bengt Niklasson.

Göran Åslund representerar Dalarnas golfklubb:

– Bengt har lagt ned ett enormt jobb för att få till stånd den här banan. Den här banan kommer att vara distriktets bas för handigolf, och på sikt hela regionens bas. Det finns bara fem distrikt i Sverige som har banor som är så här bra anpassade för handigolf, säger Åslund.

Svenska golfförbundet driver ett projekt med syfte att erbjuda funktionsnedsatta spelare en bättre möjligheter att välja golf som sin idrott för rekreation och fritidssysselsättning, handigolf.

Hur skiljer sig då en golfbana som är anpassad för funktionshindrade mot en annan bana?

– Vi har konstgräs och låga insteg på tee, utslagsplatsen, så att det ska gå enkelt att åka rullstol. Banan är inte så kuperad. Vi har gjort i ordning två särskilda gångvägar längs banan. Greener har naturgräs av hög kvalitet så det går att åka rullstol på, och även på greenerna är instegen låga, berättar Niklasson.

När det gäller bunkerspelet finns också en annan regel, som gör det möjligt för en handigolfspelare att fånga upp bollen ur bunkern, och droppa och plikta ett slag ovanför bunkern.

Den nya banan vänder sig till alla nybörjare som vill testa utan att behöva betala medlemsavgift eller ta grönt kort.

Det är många golfbanor som haft några tuffa år nu.

– Visst är det tufft, men det är i ett sådant läge man måste sikta framåt och hitta nya målgrupper. Det är hela grejen med området, att sänka tröskeln för att kunna börja spela golf. Både på ett fysiskt och psykiskt plan, säger Niklasson.