Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Händels Messias på Mozarts vis

Dalasinfoniettan packar för att ge sig ut i länet och sprida julstämning med Händels Messias.
– Men vi gör den på vårt vis, eller rättare sagt Mozarts vis, säger Tobias Ringborg.

Han har önskat att få framföra just Mozarts version av Händels Messias sedan han började som chefdirigent och konstnärlig rådgivare för Dalasinfoniettan 2012.

– Det är fantastisk musik som många har en relation till. Därför är det roligt att få göra det på lite annorlunda vis, säger Ringborg.

Mozart gjorde på 1780-talet en nyorkestrering av verket, 40 år efter att Händels skrev det.

– Det är så häftigt när de här två musikaliska giganterna möts, Mozart och Händel.

Hallelujakören i Messias är kanske det som flest förknippar med verket. Men det finns mycket mer. Ringborg väljer att framföra hela verket och får med flera körstycken och vackra arior.

Förutom Dalasinfoniettan deltar två körer och en namnkunnig solistkvartett: Jenny Lind-stipendiaten Josefine Andersson, mezzosopran, Mathias Zachariassen, tenor och Håkan Ekenäs, bas. Sopran är Maria Keohane från Smedjebacken.

– Jag minns inte hur många gånger jag har sjungit Händels Messias, det är många. Men Mozarts variant spelas mer sällan, det är roligt att få komma in i musiken från ett annat håll, säger Maria Keohane.

– Jag ser det som att Händel har byggt ett hus, och så kommer Mozart och slår ut en vägg och målar om. Det är livgivande, även om jag föredrar att sjunga på engelska som i Händels variant, nu får jag öva tyskan. För mig är det jätteviktigt att förstå allt jag sjunger, säger Keohane.

Första konserten ges torsdag i Kristine kyrka i Falun. Nästa vecka gästas Gagnefs kyrka på torsdagen och Älvdalens kyrka på söndagen.