Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemorasonens tunga år – Linus Arnesson om åren efter alkoholmissbruket och nya diagnosen: "Är en helt annan person i dag"

Linus Arnesson från Hedemora var länge en av Sveriges största handbollstalanger. Hans karriär har dock kantats av både alkoholmissbruk och en ADHD-diagnos.
– Min tanke om adhd är att det är grymt om man bara får hjälp och använder den på rätt sätt, säger Arnesson till Sportbladet.

Annons

Linus Arnesson (i blått) anfaller för sitt Redbergslid (arkivbild).

Linus Arnesson lämnade tidigt IFK Hedemora för Redbergslid i elitserien. Hedemorasonens handbollskarriär gick spikrakt uppåt och efter att ha debuterat i den högsta serien redan som 17-åring fortsatte han att imponera i både klubb- och landslag.

När Linus Arnesson var 21 uppdagades dock hans problematiska vardag utanför handbollsplanen. I slutet av 2011 berättade Arnesson öppet om sitt alkoholmissbruk i Sportbladet.

Arnesson fick till sist hjälp av klubben och hamnade på en alkoholklinik. Det blev räddningen handbollskarriären, och efter att Arnesson tagits sig ur sitt missbruk är han åter igen en av Redbergslids viktigaste spelare.

– Jag är en helt annan person i dag. Det är jävligt skönt. Jag är glad över hur det slutade. Jag har det jättebra med min sambo, med mig själv och allt runtomkring. Det är bara positivt just nu, säger Linus Arnesson, i dag 26, till Sportbladet.

I samband med sin behandling för alkoholismen har han även genomgått ytterligare undersökningar och diagnostierats med ADHD.

Arnesson menar att det kan finnas en koppling mellan diagnosen och alkoholproblemen.

– Kanske. Det var väl att man kände panik och hade spring i benen och i skallen. Då blev det att man måste hitta på någonting och då blir det lätt i en storstad att man hamnar ute någonstans bland mycket folk, säger Arnesson, som också menar att ADHD:n har gjort honom till en bättre handbollspselare.

– Ja, det tror jag. Den har drivit mig hela livet. Jag går väldigt mycket in för saker som jag fastnar för. Jag var elevassistent åt en kille med ADHD under en period. Han gillade också idrott och jag sa åt honom att man måste använda den på rätt sätt. Det är min tanke om adhd – att det är grymt om man bara får hjälp och använder den på rätt sätt, säger Arnesson till Sportbladet.

Arnesson har trots sin brokiga bakgrund lyckats fortsätta utvecklas som handbollsspelare, och nu ser det ut som att han redan den här säsongen kan ta över rekordet som tidernas främste målskytt i Redbergslid – han är just nu, med sina 1069 mål, fyra på listan.

Mer läsning

Annons