Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill varna för rispapperslyktor

I måndags hittade en upprörd Peter Danielsson en rispapperslykta i sin villaträdgård på Vallagatan i centrala Ludvika.
Lyktan hade fastnat i en vinbärsbuske bakom en friggebod och medförde att en del av busken fattade eld. I friggeboden låg Peters son och dennes flickvän och sov.
– Gudskelov gick det bra. Men tänk vad som hade kunnat hända om det hade tagit sig i väggen på stugan, säger Peter.

Ett svart sotmärke på baksidan av friggeboden vittnar om vad som kunde ha utvecklat sig till ett branddrama.

Peter berättar att sonen är skärrad efter händelsen. Själv är han förbannad.

– Folk gnäller över att raketer för ett sådant oväsen och kan tända eld på än det ena än det andra. Men de smäller i luften och faller ner. Rislyktorna är lättantändliga papperslampor och är inte att lita på. Då litar jag mer på raketer som är testade och godkända.

Vidare:

– När lyktorna faller ner så att det börjar brinna tycker jag att det har gått för långt. Det är oansvarigt att skicka iväg de vid husen.

Några egentliga restriktioner mot rispapperslyktor finns inte. Enda gången man behöver ha tillstånd för att släppa iväg dem är om man befinner sig närmare än 10 kilometer från en flygplats eller om lyktan kan nå högre höjd än 400 meter.

Dock kan de som genom att vara oaktsamma vållar brand, fara för liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom åtalas för allmänfarlig vårdslöshet.

Åke Larsson, brandmästare vid räddningstjänsten Västerbergslagen, kan inte minnas att man någonsin har behövt släcka bränder orsakade av rispapperslyktor.

– Så vitt jag vet har vi inte gjort det, säger han.

Han bedömer riskerna med lyktorna som små.

– Den här tiden på året är det inte några större risker. Men om det är på sommaren när det är eldningsförbud är det inte bra att använda dem.

– Men det är klart att man kan ha otur så att de blåser in på någon altan eller råkar landa mitt i en buske. Men risken är väl inte så stor.

Brandmästaren menar vidare att vanligt sunt förnuft räcker för att veta hur man ska hantera rispapperslyktorna.

– Det är lite samma grej som med fyrverkerier. De är inte heller förbjudna men man ska tänka sig för så att man inte skjuter mot fastigheter och så.