Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill ta debatten

Är han FP:s näste partiledare? När batong-, krav- och till och med bombliberal, blivit epitet som klibbar fast vid den nuvarande, Jan Björklund, är den klassiskt socialliberale Erik Ullenhag definitivt en av kandidaterna. Ledarredaktionen mötte honom i Borlänge.

Erik Ullenhag, 40, rättar till luggen med vänsterhanden inför tv-intervjun. Han muttrar att han är trött efter att ha använt natten till att se Barack Obama återväljas.

Men när kameran rullar är han klar, tydlig, nästan litet stridslysten.

När Allians för Sverige bildades i Högfors i Västerbotten för åtta år sedan var Ullenhag riksdagsledamot. Fem år tidigare hade han slutat som Liberala ungdomsförbundets ordförande.

Han fick ett ganska plötsligt uppdrag som partisekreterare efter valet 2006 sedan företrädaren Johan Jakobssons agerande under valrörelsens så kallade spionaffär ifrågasatts (Jakobsson friades senare).

2007 nominerade bland andra Sörmland Ullenhag som partiledarkandidat i valet som stannade vid Björklund, trots att Ullenhag då en tid hade varit ute ur rikspolitiken.

Han förlorade sin riksdagsplats 2006 och kom tillbaka först 2009 när Cecilia Wikström tog steget till Bryssel.

Ullenhag ses internt som en motkraft till den kursomläggning vad gäller framtoning som partiet genomgick under Lars Leijonborg och Jakobsson. Särskilt kom detta till uttryck under en omröstning i riksdagen om övergångsregler för EU-medborgare 2004, där Ullenhag röstade emot partilinjen och därpå avgick som talesperson i frågan.

Ullenhag har försvarat principerna om generella välfärdssystem och inkomstbortfallsgaranti, positioner som övergivits från höger till vänster i svenskt politiskt liv. Han har också ifrågasatt alliansens nuvarande partiindelningar.

Han är andre vice partiledare, biträdande arbetsmarknadsminister och integrationsminister. Det var i den sista av dessa roller han kom till Borlänge i går.

Ullenhag har, precis som statsministern häromdagen, markerat starkt mot näthatare och rasister på nätet och i kommentarsfälten. Han står bakom initiativet att bemöta trollen genom regeringens informationssida Vanliga nätmyter om invandrare och minoriteter.

Denna ledarredaktion tycker att partier som S och M i Borlänge kunde vara betydligt tydligare för bygget av ett islamiskt center i centrum. Var är de otvetydiga debattartiklarna från andra partier än MP och FP?

Erik Ullenhag pekar själv på den anpassning till en främlingsfientlig retorik som förekommit i länder som Danmark och Holland.

– Det finns en läxa för oss att lära av det som hände där.

Han vill se en förnyad roll för skolan i att "vaccinera" ungdomar mot främlingsfientlighet och hat.

– Skolan ska inpränta våra demokratiska värderingar och stå upp för tolerans och mänskliga rättigheter.

– Partierna i Borlänge får naturligtvis själva fråga sig var de står. Jag märker från mina resor i landet att de orter där integrationen fungerar väl så finns ett starkt civilsamhälle utöver de självklara nycklarna språk och jobb.

Samtidigt inskärper Ullenhag att religion aldrig kan bli en täckmantel för inskränkta rättigheter för alla individer.

– Svenska politiker har ofta varit för dåliga på att kritisera exempelvis patriarkalt förtryck i religionens namn. Jag tycker Uppdrag gransknings avslöjande om vilka religiösa råd en del imamer gav förtryckta kvinnor var upprörande.

– Jag noterar förstås att moskén i Stockholm stängde av den imam som rådde en misshandlad kvinna att inte gå till polisen. Samtidigt är det viktigt att slå fast att den överväldigande största delen av muslimerna inte är extremistiska kvinnoförtryckare.

– Om tio år, när Borlänge ser tillbaka på moskédebatten, är jag säker på att de som stod upp för bygget av den, kan se hur mycket gott det gjorde att den byggdes.