Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill se en uppryckning i skolan

Moderaternas partisekreterare Kent Persson besökte i går två skolor i Borlänge, först Tjärnaängskolan och sedan den nya friskolan Kunskapsskolan i Mjälga.
Han konstaterade efteråt att han känner sig ganska trygg i att friskolorna klarar sitt uppdrag, och att den politiska kraften nu måste fokuseras på att utveckla de kommunala skolorna

– Jag besöker gärna friskolor, får bra idéer och hör vad de har för efterfarenheter, men det som är det politiska uppdraget i dag, både centralt och lokalt, måste vara att utveckla den kommunala skolan, det är vårt kärnuppdrag, sade han och förklarade varför han tycker att det är så viktigt:

– De kommunala skolorna är mer styrda än friskolorna. Friskolorna har sina ägare, den kommunala skolan är styrd av politiken, då måste vi ta vårt ansvar.

Kent Persson poängterade betydelsen av att kunna välja, men att alla inte har den möjligheten.

– I dag är det så att vi har elever som väljer skola, men också ett antal elever som inte väljer och en del elever som inte har möjlighet att välja. Då måste vi vara garanten för att de får gå i en bra skola. Alla ska få möjlighet att klara skolgången, sade han

Valmöjligheten är betydelsefull också för dem som arbetar på skolan, anser Kent Persson.

– Ja, det är naturligtvis viktigt att de känner att de har hittat en arbetsplats som de kan fungera på.

Kent Persson var annars trött på diskussionen om friskolornas vara eller inte vara.

– Ja, det är ju en diskussion som ständigt pågår och där människor till ganska stor del haft rätt när de har upplevt att moderaterna snarare slagit vakt om friskolornas vara, än om det gemensamma uppdraget som vi har att ge barnen en bra skola. Och det måste vi bli mycket bättre på, sade han.

Han anser att vägen dit är att fokusera på innehållet i skolan.

– Det kommer att skapa en bättre skola för alla. Vi har en hemläxa att göra, och det är den vi försöker göra nu, sade han och tillade:

– Det viktigaste politiska uppdraget är att alla barn får en bra skolgång och vi moderater måste förnya oss. Vii är inte tillräckligt bra i välfärdsfrågorna och inte i skolpolitiken. Det är därför vi lägger mycket tid på att vara ute och lyssna på både elever och lärare.

Kent Persson berättade att han av lärare på Tjärnaängskolan fick höra att de tycker att läraryrket är världens bästa, men att de kämpar med att klara all dokumentation.

– De behöver alltså ha bättre möjligheter att få vara lärare. Det faktum att de känner sig belastade av byråkratin gör det svårt för dem att nå kunskapsmålen, här finns det en viktigt uppgift för politiken och det är en del av det jag tar med mig från Borlänge, sade han.