Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill rädda liv – men får inte göra det

Björn Flinth, lokal ordförande i Civilförsvarsförbundet, är kritisk mot det motstånd han stött på. Han vill bara att liv ska räddas.

Den så kallade Blötbergsmodellen har funnits ett tag nu. Grannsamverkan mot brand och hjärtstopp har spridit sig från Björn Flinths hemby och han berättar att det nu finns över 400 anslutna i Ludvika och knappt 100 i Smedjebacken.

Branddelen fungerar bra. Den går i korthet ut på att seriekoppla brandvarnare så att din granne väcks om det brinner hos dig. Även om räddningstjänsten hade raketer, skulle de aldrig kunna komma till platsen lika snabbt som den som bor precis bredvid, är resonemanget.

Det handlar om att skapa förutsättningar för att bo utanför centrum när samhällsservicen samlas till centrum.

– Det är viktigt att låta människor i kommunen leva kvar något sånär trygga, säger Björn Flinth.

Den andra delen handlar om hjärtstopp, efter motsvarande principer. Hjärtläkaren Jacob Hollenberg på Södersjukhuset i Stockholm ligger bakom en studie som visar tydliga samband mellan överlevnadschans och tidig användning av hjärtstartare.

Den genomfördes för några år sedan och visade att när allmänheten defibrillerade så ökade överlevnadschansen till 70 procent (jämfört med 31 procent när det utfördes av ambulanspersonal). Och det beror så klart inte på att ambulanspersonalen utför den sämre, utan att den oftast är på plats senare.

Hollenberg är också en av de ansvariga för projektet SMS livräddare i Stockholm, som pågått i ett antal år. Det går ut på att frivilliga via sin mobiltelefon larmas ut vid ett hjärtstopp i deras närhet.

Björn Flinth vill göra samma sak i Dalarna. Men han får inte det.

– Landstinget går inte med på det, säger han.

Hans argument är enkelt: han vill rädda liv. Och han konstaterar att allt sker ideellt; ingen får betalt. Men han har stött på patrull både hos landstingspolitiker, -tjänstemän och hos SOS Alarm.

– Projektet fungerar fantastiskt i Stockholm. Där går det bra att göra så här, men inte här, säger han syrligt.

LÄS MER: Så motiverar forskaren initiativet.

SOS Alarm är det företag som ser till att larmen når ut, i det här fallet till sjukvården i Dalarna.

– Landstinget köper en tjänst hos oss. Det här handlar om patientuppgifter, vi kan inte lämna ut sådana hur som helst, konstaterar Peter Bergström, regionansvarig för vård på SOS Alarm.

Han vill ha landstinget med på tåget. Och det är det inte.

– Vi är en vårdgivare, det vi erbjuder ställer väldigt höga krav på oss. Vi måste ta ansvar och säkerställa personalens utbildning, journaldokumentation och flera andra saker. En första hjälpen-organisation är inte i närheten av att uppfylla de lagliga kraven på vård, säger Per Guldbrand, chefläkare på landstinget Dalarna.

Han berättar att sekretess och integritet är en central del i sjukvårdens verksamhet och att dessa delar är oklara i projektet SMS livräddare.

Per Guldbrand understryker att han tycker att initiativet är behjärtansvärt. Och han respekterar tankesättet att den som riskerar att avlida struntar i vem som kommer med hjälp.

– Men vi har en sekretesslagstiftning som ibland försvårar för oss. Jag har pratat med vår jurist och det här är olösta problem.

En annan del som återstår, hävdar han, är att visa att initiativet ger klinisk effekt.

– Man har ju inte än visat att överlevnaden ökar. Mycket talar för det, men det återstår att visa. Man vet från andra studier att det är bra för överlevnaden, men i det här projektet har man inte direkt kunnat visa en överlevnadseffekt.

Går det att ta sig förbi de juridiska hindren?

– Jag har inte svar på de frågorna. Man kan hoppas att projektet leder fram till lösningar som andra kan ta efter. Vi är på intet sätt negativa till det arbetet man gör i Ludvika eller så, men vi kan inte initiera och driva ett sånt här projekt – i nuläget.

​Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här