Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill förbjuda bensin och diesel

Förbjud körning av bensin- och dieseldrivna bilar senast 2030.
Det föreslår riksdagsmannen Jan Lindholm (MP) från Dalarna.

Annons

Utsläppen måste minska. Regeringens mål är att bilarna ska vara oberoende av fossila bränslen senast 2030.

I pågående utredningen Fossiloberoende fordonsflotta föreslås bland annat straffavgifter för bilar som släpper ut för mycket koldioxid och bonusavdrag för miljövänligare bilar.

Något som Jan Lindholm reagerar starkt mot.

– Som tidigare bonusmallsystem sett ut har man inte satt någon morot för marknaden att hitta kreativa lösningar utan gett piskor och morötter till bilköparna, säger Jan Lindholm.

Miljöpartisten ger heller inte mycket för tidigare miljöbilsvarianter.

– Regeringen har lurats tidigare. Enligt definitionen kan elbilar köras på el, men de kan också köras på fossila bränslen.

– Om regeringen verkligen menar allvar med målet om fossilfri bilpark är det enklast att lagstifta att alla bilar drivna på fossilbränsle ska avregistreras senast den första januari 2030.

Genom en tvingande lagstiftning i kampen mot utsläppen tror Jan Lindholm att tillverkare, finansiärer och försäljare skulle anpassa sig.

– Då kommer till exempel Volvo att antigen erbjuda konvertering av en bil som man köper innan dess eller räkna in värdeförlusten av avregistreringen.

Jan Lindholm föreslår undantag för veteranbilar och för fordon med "samhällsviktiga funktioner".

– Vi måste försöka se till att museer och allt sådant här gammalt finns kvar. Tillåt veteranbilar att vara registrerade under tre av årets månader med en maximal körsträcka på kanske 200 mil.

– Jag tror att det är fullt möjligt att konvertera även tunga fordon, som brandutryckningsfordon, fram till 2030. Men det kan finnas tekniska argument för att ge dessa ett dispensförfarande.

Vilka drivmedel som i framtiden ska användas anser Lindholm att politikerna ska hålla sig utanför.

– Man är som politiker dum om man tror att tror att den ena tekniken är bättre än den andra. Vi ska ställa krav på miljöpåverkan och klimatpåverkan och låta forskning avgöra.

– Om nu politikerna tror att de är så duktiga, tar man det här beslutet som jag föreslår. Så kommer uppfinningsrikedomen att blomstra. Lösningen kanske kommer fram någon annanstans än var politikerna tänkt sig.

Lindholm poängterar att man fortfarande ska kunna köpa bensin- och dieseldrivna bilar. De ska bara inte få registreras för körning i Sverige.

– Jag tycker att idéen är så genisalisk att jag hoppas att fler länder tar efter om den går igenom. Kanske inte direkt men förhoppningsvis till 2040.

Annons