Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han växte upp på en bondgård – Jeremy Colliton berättar om hjärtat som slår för Mora: "Vi saknar ingenting här"

Trots anbud från SHL valde den 31-årige succétränaren att stanna i Mora IK.
Nu talar Jeremy Colliton ut om resan från att tvingas lägga av som 28-åring till att vara en av de mest lovande tränarna i Sverige.
– Jag har tänkt att det kanske var meningen. Det hjälper mig att acceptera att jag inte kan spela längre, säger 31-åringen från den lilla orten Blackie.

Jeremy Collitons namn som tränare har gett eko i hockey-Sverige. För några veckor sedan kritade han på ett nytt kontrakt med Mora IK trots intresse från SHL.

Jag träffar honom i Mora en vecka efter debaclet mot Leksand i Tegera Arena.

LÄS MER: Collitons tuffa farväl efter raset mot Leksand: "Det är sorgligt"

Vi ses utanför Smidjegrav Arena och tar en promenad längs med Österdalälven.

Jeremy Colliton har precis haft individuella samtal med alla spelare.

Arbetet pågår för fullt med att behålla så många spelare som möjligt inför nästa säsong.

– Det är en prioritet för oss. Vi kan förstås inte behålla allihop. Men det finns många som vill tillbaka, vi måste bara komma överens ekonomiskt, säger Jeremy Colliton.

Hur många behåller ni?

– Jag tror vi behåller många. Men vi måste ersätta våra toppspelare.

Den 31-årige succétränaren växte upp på med sin familj några minuter från det lilla samhället Blackie med omkring 400-500 invånare, som ligger ungefär 45 minuters bilresa från miljonstaden Calgary.

– Jag växte upp på en liten bondgård. Det var ungefär fem minuter till Blackie. Det var där jag gick i skolan med min bror och syster och började spela ishockey.

Kan du berätta lite mer om din familjs bondgård?

– Min pappa driver det ensam. Vi syskon hjälpte till så mycket vi kunde men vi blev upptagna med hockeyn. Men det är mest ett enmansjobb. Jag har inte sett så mycket av bondgårdar i Sverige, så jag vet inte hur det fungerar här. Det hade varit intressant att se.

På familjen Collitons bondgård var det spannmål, vete, korn, raps och nötkreatur som gällde.

Även hans fru Jennifer, som just nu bara är mamma men som tidigare jobbat inom sjukvården, är van med att bo i ett litet samhälle.

– Hon är också uppväxt på en liten bondgård. Så vi är båda vana. Det är ungefär 30 minuter med bil mellan våra gårdar och båda har ungefär 40 minuter till Calgary. Men, det är lite längre att resa till en större stad härifrån Mora. Men det passar oss bra, framför allt för våra barn. De trivs verkligen oerhört bra här i Mora.

Saknar ni någonting i Mora?

– Nej, vi saknar ingenting här. Hade vi inte haft barn så kanske vi saknat lite nattliv.

Vårt samtal börjar nu leda in mot ishockeyn igen och den där torsdagskvällen i Tegera Arena där Mora IK förlorade med 6–0 mot Leksands IF.

Mora kunde ha förlorat med 3–0 men ändå fått spela playoff mot Tingsryd. Den kvällen var Jeremy Colliton och hela Mora IK knäckta – men med lite distans känner han en stolthet.

– Killarna var förkrossade. De ville inte sluta redan då. Som grupp kunde vi nå längre, men spelarna ville vara tillsammans längre. Att gruppen nu splittras är den verklighet vi lever i, det är ishockey. Men killarna bryr sig väldigt mycket om varandra och har varit beredda att betala ett högt pris för att vinna. Som tränare tycker jag att vi som grupp nådde långt och jag är väldigt stolt över grabbarna. Ingen ville vara medioker på eller utanför isen.

LÄS MER: Jeremy Colliton om sitt ekonomiska bidrag till Mora IK: "Är stolt att vara en del av klubben"

Hur ser du på lagbygget inför nästa säsong?

– Vi vill behålla allihop, även på tränarsidan. Vår ledarstab har varit riktigt bra och tillsammans med dem (Örjan Lindmark, Anders Sundbye och Peter Iversen) har jag känt att jag verkligen kan vara mig själv. Allihop har bidragit otroligt mycket och jag hoppas att alla är tillbaka i augusti.

Du hyllas i hockey-Sverige och många blev överraskade när du förlängde Mora IK. Vad säger du om det?

– Det är kul att folk tycker vi gör ett bra jobb här. Men det är spelarna som ska ha beröm, det är de som har fått oss att se bra ut. Jag tycker det är viktigt att framhäva det. Men visst är det roligt att höra att man har gjort ett bra jobb, menar Jeremy Colliton.

Den enda snön som är kvar i Mora ligger längs vasaloppsspåret som vi passerar försiktigt utan att halka.

Samtidigt berättar bondsonen från Blackie att han åker hem till Kanada någon gång i april och återvänder till Mora med familjen igen i juli.

Då måste jag ställa frågan.

Hur fungerar ditt arbete då med att bygga laget här i Mora IK?

– Jag kommer att jobba därifrån också. Det är ingen skillnad. Våra spelare kommer precis som jag att vara fri att åka hem där de vill ha sin försäsong, säger Colliton.

Han fortsätter:

– Förmodligen är det många i Sverige som inte håller med mig men jag är inte övertygad om att det är bäst att samla laget tidigt på försäsongen. Visst, vi kommer samla laget tre-fyra gånger mellan april och juni för tester – men utöver det är det upp till varje spelare att ta sitt ansvar för att vara förberedd i augusti.

Moratränaren utvecklar varför han föredrar individuell försäsongsträning med samling en gång i månaden.

– Jag tycker det är viktigt att man kan spendera tid med sin familj och vänner, samtidigt som du laddar om och förbereder dig maximalt. Är du inte redo i augusti så finns det alltid andra killar som är redo att ta jobbet, säger Colliton.

När vi är tillbaka inne vid Smidjegrav Arena och går in genom dörren ser vi klubbdirektör Peter Hermodsson stå på andra sidan rinken vid läktargången – och ropar.

"Who is it?"

När vi är 10 meter från Hermodsson fortsätter skämten hagla från klubbdirektören.

"You looked much younger in distance"

Stämningen är avslappnad mellan de båda.

Samarbetet med Peter Hermodsson är tätt och tillsammans sköter duon arbetet med att bygga nästa säsongs lag.

– Det är väldigt viktigt för mig att veta att han är kvar. Jag har fått stort ansvar av honom och det blir enklare när han är här. Så som vi har arbetat de senaste två åren har varit bra och jag gillar vad vi gör här, och det är därför jag vill stanna.

LÄS MER: Morastjärnans hyllning till tränaren: "Absolut den bästa coach jag har haft"

Hur skulle du beskriva dig som tränare?

– Det är svårt, ärligt talat. Jag försöker bara var ärlig. Vi är här för att vinna. Ibland behöver man vara snäll mot spelare, ibland behöver de få en knuff i rätt riktning och så vidare. Jag vill bara vara ärlig. Ibland gillar folk inte alltid vad jag säger, men jag gör det för att spelarna ska bli bättre. Om spelarna tror på en att man vill göra de bättre så hoppas jag att de accepterar att man ibland är lite hård mot dem.

Ser du dig som en taktiker eller en sådan som får ihop ett lag?

– Jag vet inte. Det får andra avgöra. Men det spelar ingen roll hur taktisk du är om du inte kan nå fram till spelarna. Som spelare vill du inte bara veta vad du ska göra, du vill också veta varför du ska göra det. Det är en väldigt stor del av jobbet som tränare.

LÄS MER: Moratränarens osannolika JVM – "Jag spelade med Sidney Crosby innan skadan"

Jeremy Colliton kom till Mora IK som spelare inför säsongen 2013-14, men det blev bara tre matcher innan en ny hjärnskakning och han tvingades lägga ner karriären – 28 år gammal.

– Det kändes som jag hade mycket mer att ge som spelare...

Han grämer sig över det än i dag. Men han är ändå stolt över vad han åstadkom under karriären.

Bland annat innehar han fortfarande poängrekordet i AHL-laget Bridgeport Sound Tigers – och om man skriver Jeremy Colliton i sökfältet på Youtube får man upp ett par slagsmål från tiden i Nordamerika.

EXTERN LÄNK: Se ett slagsmål med Jeremy Colliton från säsongen 2010-11

– Hahaha... Det är så typiskt. Jag hade typ fem slagsmål i min karriär och alla finns på internet. Men typ inget av alla mina mål, kanske bara tre stycken, säger Colliton.

Var du en fajter eller handlade det om att stå upp för sina lagkamrater?

– Det är en annan sport där borta. Där är det bara fem minuters utvisning och du är tillbaka. Här förändras matchen direkt om du tar en fajt. Här måste du vara försiktig. Och allt handlar ju om att vinna.

EXTERN LÄNK: Se Bridgeport Sound Tigers hyllningsvideo till Jeremy Colliton

Säsongen 2009-10 kom familjen Colliton till Sverige för första gången och då blev det spel med Rögle i SHL. Det var också en av få säsonger som Jeremy Colliton höll sig hel från skador.

Så året efteråt återvände han till AHL och NHL – och gjorde en bra säsong. Det blev 15 NHL-matcher med New York Islanders.

– Jag kallades upp till NHL och Islanders. Jag gjorde min bästa match hemma mot Ottawa. Matchen därefter skadades jag... Jag var borta i tre veckor och när jag blev frisk skickades jag ner till AHL igen...

Men oturen med skadorna kanske har en mening ändå.

Tror du själv att det finns en mening med att det har blivit så här?

– Ja, jag brukar tänka på att det finns en mening bakom allt. Det hjälper mig att acceptera att jag inte längre är en spelare. Så jag ska göra allt jag kan och det mesta jag kan av den här möjligheten som tränare, säger Jeremy Colliton.

Läs allt om Mora IK här!