Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han var en pionjär inom amatörastronomi – Minnesord över Sven-Erik Persson

Vår vän Sven-Erik Persson, Ludvika, har lämnat oss. Föreningen VARF har förlorat en trogen pionjär och en oerhört kunnig amatörastronom.

Annons

Den 25 augusti 1989 grundades Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening, VARF. Sven-Erik Persson och Timo Karhula blev ledamöter i styrelsen. 1991 valdes sedan Sven-Erik till ordförande och satt kvar fram till sin pensionering 2003, då han flyttade till Ludvika.

Sven-Erik var intresserad av astronomi redan i tidig ungdom. Under sin militärtjänstgöring 1957 såg han de två ljusa kometerna Arend-Roland och Mrkos pryda himlen. Sin första teleskopspegel började han slipa i mitten av 60-talet efter instruktioner i en bok som Clas Ohlson i Insjön sålde. Sven-Erik gick kurser hos optikmästaren Sven Rehnlund i Enköping och lärde sig även slipa linser. Han skrev kapitlet om ”Amatörastronomens utrustning” i Rehnlunds bok ”Astronomi - så börjar man”, som utkom 1991.

Den 15 cm refraktorlins som i januari 1993 monterades i teleskopet i VARFs observatorium (Stjärnstugan), i Åkesta (mellan Västerås och Skultuna) var slipad av Sven-Erik. Detta teleskop har använts flitigt vid visningar av stjärnhimlen för skolklasser och andra bokade grupper.

Ibland besökte massmedia föreningen och gjorde reportage om VARF, där ofta Sven-Erik intervjuades.

Under åren 2007-2015 var Sven-Erik en mycket uppskattad föreläsare i kurser på Västerås Pensionärs Universitet (heter numera Västerås Senior Universitet VSU).

Sven-Erik var mycket lätt att samarbeta med i föreningen och alltid på gott humör. Efter flytten till Ludvika besökte några medlemmar i vår förening honom och vi observerade med hans egenhändigt byggda 32 cm Newton-reflektor i hans privata observatorium. Sven-Erik deltog efter flytten i de flesta av VARF:s årsmöten och andra större evenemang.

Det var med stor sorg vi mottog meddelandet om hans bortgång.

VARF har förlorat en trogen pionjär och en oerhört kunnig amatörastronom. Vi har mist en riktig hedersman och god vän.

Timo Karhula och Alf Borgström

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening, VARF