Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han var en öppensinnad man – minnesord över Karl-Erik Pettersson

Vår vän och kamrat Karl-Erik Pettersson, Falun, lämnade jordelivet den 10 juli vid en ålder av 78 år efter många års kamp mot sjukdom.

Karl-Erik föddes i Åkers Styckebruk i Södermanland. På bruket arbetade han som arborrare och svarvare. Det var också där hans politiska engagemang började.

Tidigt upptäckta han orättvisorna i samhället, han såg skillnaderna i hur arbetarna blev behandlade i förhållande till tjänstemännen och hur brukspatronen rådde över det mesta som skedde. Redan vid 14 års ålder anslöt sig Karl-Erik till SSU. Efter en tid började han på den anrika folkhögskolan Brunnsvik och gick där i tre år. Efter det blev han fackligt aktiv, först i Metall och därefter i Handels.

Partipolitiskt aktiv i Socialdemokraterna blev han först i slutet på 80-talet trots att han varit medlem sedan 50-talet. Karl-Erik analyserade sin samtid och konstaterade tidigt att samhället blev mer och mer komplext och att det politiska hantverket svårare. Han menade att som politiker måste man bli mer pragmatisk och hitta kompromisslösningar för att lösa dagens utmaningar. I dag kan nog många skriva under på det.

Karl-Erik var under många år verksam som rektor på Fornby Folkhögskola. Många är de som med värme och tacksamhet minns hans stora engagemang för att utveckla skolan. Under 15 år var Karl-Erik också ordförande i Falu kommuns fullmäktige. Han var en uppskattad ordförande som skickligt lotsade ledamöterna i deras beslutsprocess. Han uppträdde korrekt och neutralt vilket väckte respekt och uppskattning inte bara från hans socialdemokratiska kamrater utan även hos politiska motståndare.

Karl-Erik var en öppensinnad man med många strängar på sin lyra. Han var en folkrörelseföreträdare i ordets bästa bemärkelse.

Karl-Erik fattas oss! Men han kommer att leva länge i vårt minne på grund av den gedigna person han var.

Ingalill Persson, ordförande Socialdemokraterna Falun