Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han var en engagerad tandläkare i Svärdsjö i 35 år – Minnesord över Ulf Ordéus

Min vän Ulf Ordéus har lämnat jordelivet, endast 66 år gammal, efter en tids sjukdom. Ulf växte upp på Stora Karlborn i Sundborn. Den plats som blev hans hela livet förutom tiden för studier i ungdomen.

Ulf utbildade sig till tandläkare i Stockholm och Göteborg. I Göteborg hittade han Monica, som blev hans hustru och hon flyttade med till Dalarna och Stora Karlborn. Tillsammans fick de tre barn.

Ulf var en mycket engagerad familjefar och vårdade hela livet en mycket nära relation med barn och barnbarn.

Ulf fick sin första tjänstgöring i Grängesberg efter examen. Efter en kort tid fick han arbete på folktandvården i Falun. Han arbetade i huvudsak i Svärdsjö, men hade viss tid även Britsarvet som arbetsområde. Han blev verksamhetschef i Svärdsjö och verkade där som tandläkare i 35 år. Många Svärdsjöbor lärde känna Ulf på det sättet. Ulf hade givetvis möjligheten att starta egen klinik tillsammans med hustrun Monica, som också är tandläkare, men Ulf blev Svärdsjö och folktandvården trogen fram till pension. Ulf satte en personlig ambition i att människor i Svärdsjö skulle ha en bra tandhälsa.

Ulfs tredje passion var skogen. Han var varje lördag ute för ett eget arbetspass med motorsåg eller röjsåg. Där hittade han ytterligare en mening i livet, nämligen att förvalta en bit av vår gemensamma jord till nästa generation. Skogen var hans stora fritidsintresse.

På sextiotalet slogs klasserna från Sundborn och Aspeboda samman på högstadiet på Västra skolan. Redan första veckan i sjuan hittade Ulf och jag gemensamma intressen och och blev nära vänner. En vänskap som vi behöll ända till slutet. Ulf var en bra kompis, en inspirerande samtalspartner och en person som funderade över sakernas tillstånd.

Mats Dahlström, vän under mer än femtio år