Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vann Rödfärgspriset 2014

Jonas Bohlins Ängsvillan har korats till vinnare av Rödfärgspriset 2014.

I veckan delades Falu Rödfärgs prestigefyllda arkitekturpriset Rödfärgspriset ut för sjunde gången, ett pris som det anrika företaget instiftat för att belöna nutida modern arkitektur som använder traditionell slamfärg.

Årets vinnare är Ängsvillan i Nacka skapad av Jonas Bohlin Arkitektkontor AB, med Jonas Bohlin som ansvarig arkitekt. Villan är skapad i dialog med Anders Landström, arkitekt. Jonas Bohlin är dessutom byggherre till villan som stod klar 2013. Jonas Bohlins villa inrymmer ateljé, verkstad och sommarbostad.

Villan är målad i Falu rödfärg ljusröda kulör och består av tre byggnader: parkvillan, sjövillan och trädgårdsmästarbostaden som fångar in ljuset i en glänta mellan skog och hav och det var detta som fick juryn på fall

Så här lyder motiveringen:

"Har platsen en själ? Kan livets mening vara en byggnad? Finns gud i detaljerna, som arkitekten Mies van der Rohe brukade påstå, fast han egentligen lär ha snott citatet från Flaubert…

Årets vinnare av Rödfärgspriset väcker onekligen existentiella frågor samtidigt som byggnaderna med sitt självklara förhållningssätt till omgivningen inte försöker förhäva sig. De vet sin plats men lyckas ändå flytta gränserna för det välkända en liten bit närmare universum, och det med en omsorg som bekräftar det vi alltid haft på känn: kärlekens färg är röd.”

Rödfärgsprisets jury består av Love Arbén, ordförande och arkitekt, Peder Alton, journalist och arkitekturkritiker, Elizabeth Hatz, arkitekt och professor på KTH samt arkitekten Josefina Nordmark.

Falu Rödfärg, initiativtagare till Rödfärgspriset, firar i år 250 år:

– Vi har sett många fantastiska byggnader i årets tävling. Ängsvillan är en värdig vinnare och ett bevis på att historiska Falu rödfärg möter modern design på ett förtrollande sätt, genom att ge hus och byggnader den där extra karaktären, säger JohanMolin, vd Falu Rödfärg.

Utöver jurypriset består Rödfärgspriset av ett publikpris. Med endast några få rösters marginal tog i år bostadsområdet Frösö Ängar i Östersund hem priset.