Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han utsattes för mordförsök - polisen hinner inte utreda fallet

Tre och en halv månad har gått sedan Tony Persson utsattes för mordförsök.
Hos polisen ligger ärendet fortfarande på vänt, på grund av resursbrist.
– Det är den verklighet vi lever i, tyvärr, säger Jan Barck vid polisen i Borlänge.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Den 16 oktober i fjol utsattes Borlängebon Tony Persson för ett mordförsök.

Hans familj bevittnade när en bil körde på Tony, som fortfarande inte är helt återställd, utanför Buskåkers Gästgivargård.

LÄS ÄVEN: Skräckupplevelsen kunde kostat Tony Persson livet

– Jag skrevs ut från lasarettet dagen efter och åkte till jobbet, där polisen höll förhör med mig. Jag fick veta att de genom registreringsnumret hittat en misstänkt och att ärendet rubricerades som mordförsök, säger Tony Persson och fortsätter:

– Polisen undrade om vi ville att Brottsofferjouren skulle ta kontakt med oss för stöd, vilket vi tackade ja till. Det var rätt dramatiskt för min familj som såg olyckan. Men vi har inte hört något om det sen dess, och inte träffat Brottsofferjouren än.

Tony Persson säger att han inte fått hem några dokument från polisen.

När en polisanmälan upprättas ska brottsoffret få hem en kopia på polisanmälan och information från polisen inom någon vecka, vilket sköts från en central serviceenhet i Kiruna.

– Nu har det gått tre månader och jag har inte hört ett ord. Det är ganska sjukt och väldigt konstigt tycker jag, säger Tony Persson.

Vid Borlängepolisen är Tony Perssons ärende uppsatt på Jan Barck, som i rollen som utredningsledare inte driver några egna ärenden.

– Det finns 600 ärenden på mig. Är jag uppsatt på ett ärende innebär det att det väntar på att få en handläggare utlagd. Det finns en misstänkt i det här ärendet. Det gjordes förstahandsåtgärder och sen lades ärendet åt sidan. Sedan dess har det inte hänt någonting, eftersom det inte finns någon handläggare utlagd på ärendet, säger Jan Barck.

Vad beror det på?

– Det beror på att vi inte har något folk. Vi har inkommande ärenden hela tiden, som måste prioriteras före det här.

Borde inte ett försök till mord prioriteras?

– Jo, det tycker jag också. Jag vill inte att något ska läggas åt sidan. Det här är verkligheten som vi lever i, tyvärr, säger Jan Barck.

Vid Falu tingsrätt finns handlingar som visar att en misstänkt anhölls och begärdes häktad på sannolika skäl misstänkt för mordförsök i första hand och grov misshandel i andra hand, för att ha kört på Tony Persson.

Den misstänkte försattes dock på fri fot av tingsrätten, som inte ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl för häktning gällande någon av de två brottsrubriceringarna.

Förundersökningsledare tillika kammaråklagare Kristofer Magnusson anser dock att mannen för tillfället fortfarande misstänks för mordförsök, men att det, beroende på hur utredningen utvecklas, kan bli aktuellt med andra rubriceringar.

– Samma dag som tingsrätten försatte honom på fri fot gavs utredningsdirektiv till polisen om vilka åtgärder som ska vidtas, säger Kristofer Magnusson.

Polisen hinner inte utreda ärendet, hur påverkar det ditt arbete?

– Det är ett problem. Vi är ju beroende av polisens utredningsresurser, eftersom vi inte har några egna. Vi ger utredningsdirektiv och poliserna ska verkställa det. Det är naturligtvis angeläget att utredningar i allmänhet bedrivs så skyndsamt som möjligt, säger Magnusson och fortsätter:

– Det är till exempel bättre att hålla förhör med personer i anslutning till händelsen när de kan minnas. Ju snabbare en utredning kan bedrivas, desto bättre är det för förutsättningen att nå ett bra resultat.

Genom DT får Tony Persson veta vad som händer i utredningen där han är brottsoffer.

– Det är bedrövligt. Jag har förståelse för polisens situation, de är ju på ett sätt bakbundna. Men det är riktigt bedrövligt, säger Tony Persson.

Lars Lindahl, polisområdeschef i Dalarna, säger att dalapolisen, och särskilt Borlängepolisen, har det riktigt besvärligt med resurser för tillfället.

Se tv-intervjun med Lars Lindahl ovan.

En längre intervju med Lars Lindahl kan läsas här.

LÄS ÄVEN: Polischefen: "Ansträngt resursmässigt just nu"

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

LÄS: Fler Blåljusnyheter här