Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tycker regning sommar är toppen

/
  • Regnfantast.

Annons

Ruben Einarsson är VD på familjeföretaget Dalarnas Paraplyfabrik. Han är tredje generationens Einarsson som innehar posten.

Hur påverkar sommarens regn paraplyförsäljningen?

- Försäljningen av paraplyer går jättebra i år. Förra året började det inte regna förrän i augusti, så det året var verkligen inte bra för paraplyaffärerna. Men många tror att det bästa för oss är att det regnar hela tiden och det är inte riktigt sant. Det bästa tänkbara vädret för paraplyförsäljning är ett växlande väder, med både regn och sol.

Varför då?

- För när det regnar hela tiden har folk alltid sitt paraply med sig. Om man vet med sig att det kommer att regna ser man till att ta med paraplyet i bilen eller väskan. Men om det däremot är soligt eller uppehåll med överraskande skurar så impulsköper människor mycket mer paraplyer.

Ruben Einarsson berättar att Dalarnas Paraplyfabrik var betydligt mer beroende av just regn för några år sedan. Då producerade man i stort sett enbart paraplyer. Men de senaste åren har Paraplyfabriken utvidgat produktionen till att innefatta även parasoller och en hel del specialtillverkade varor.

- Paraplyerna har blivit alldeles för billiga på marknaden för att företaget ska kunna överleva med bara paraplyproduktionen. Specialproduktionen är det som ger mest intäkter idag. Det kan vara saker som golfparaplyer, restaurangparasoller och parasoller som används vid fototagningar.

Enligt Ruben Einarsson har den vidgade produktionen gjort att Dalarnas Paraplyfabrik under de senaste åren har fördubblat sin omsättning. Paraplyproduktionen utgör idag endast 50 procent av den totala produktionen. Han skulle gärna se att fler började se på sitt paraply som en del av modet, som en accessoar till kläderna.

- I till exempel Italien och Frankrike är paraplyer ett viktigt komplement till kläderna. Det är mycket mer en modegrej där. Så var det i Sverige på 70-talet, men idag verkar folk inte bry sig speciellt mycket om hur deras paraplyer ser ut. Här är ett paraply ett regnskydd, inget mer.

Om man vill trotsa vädermakterna i sommar och ge sig ut i regnet med ett paraply, vilket ska man då välja, enligt dig?

- Om jag ska vara ärligt är jag en dålig användare av paraplyer (skratt). Men jag rekommenderar ett långt, redigt promenadparaply med käpp. Dom håller bäst!

Mer läsning

Annons