Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tvingas bort av ABB

29 arbetsdagar, det är vad som återstår av 2012.
Den 1 januari ska småföretagen Motor-Ola Maskiner AB och Sosab ha lämnat sina lokaler vid Kajvägen.
Motor-Olas ägare är besviken, förvånad och upprörd över hur ABB och kommunen hanterat frågan om de små företagens framtid.

"Totalt grundlurad", skriver Marcus Lindberg i ett brev som han skickat till fyra chefer vid ABB, två chefer vid kommunen och kommunalrådet Maria Strömkvist (S).

Lindberg beskriver hur han hela tiden varit positiv till ABB:s utbyggnadsplaner med nytt kontor för 350 miljoner kronor.

1 oktober 2010 kallades Lindberg och hans far Ola, som startade företaget i början av 60-talet, till ett möte hos kommunen. Där blev man informerade om ABB:s planer.

"Otroligt positivt möte. Vi blev varse att ABB och Ludvika kommun ville att vi skulle flytta från Kajvägen. Inga som helst problem, sa vi. Vår största kund ABB ska investera kraftigt i Ludvika, kanonbra var vår första tanke."

Marcus Lindberg skriver att man blev lovade att "våra verksamheter ej skulle påverkas av ABB:s expansion. Flera möten skulle komma och tillsammans skulle vi finna lösningar för oss tre företag som berördes. Min far och jag tänkte att det här blir bra. Det som är bra för ABB är bra för Ludvika och i sin tur även för oss."

Möte på möte följde och efter hand växte irritationen hos Marcus Lindberg. "Efter möte sju hade vi ej kommit fram till något. På möte nummer åtta fick vi till sist ett erbjudande, 1,7 miljoner kronor."

Det var vad ABB var berett att betala i ersättning för att Motor-Ola skulle flytta. Pengarna skulle täcka kostnader för mark, nya lokaler och flytt.

Linberg blev fundersam. I ett tidigare skede hade ABB gjort en egen beräkning som slutade på 1 925 000 kronor. Och Motor-Olas egen beräkning var ungefär 2,3 miljoner, exklusive flyttkostnaden.

"Vi tackade nej till erbjudandet. Vi ska ej behöva betala för att andra vill att vi ska flytta."

Men någon vecka senare kom ABB:s fastighetschef i Ludvika, Tommy Johansson, med nya besked, enligt Marcus Lindberg. Johansson ska då ha sagt att Motor-Ola inte behövde flytta eftersom ABB hade placerat om sitt planerade nybygge.

Därmed nöjde sig både Motor-Ola och grannen Sosab ägt av Fredrik Bjelke. Men Ludvika Maskinservice överklagade bygglovet som ABB fått. ABB tvingades in i förhandlingar och fick göra en överenskommelse med Maskinservice om nya lokaler.

"Med tanke på hur Ludvika kommun och ABB sedan agerade så borde även vi ha överklagat bygglovet för att nå en uppgörelse. Men jag hade aldrig tänkt tanken på att utnyttja eller på något sätt sko mig eller mitt företag i detta ärende."

I september i år fick Motor-Ola och Sosab veta att Trafikverket skulle sälja den mark företagen arrenderat. Köpare var kommunen – som snabbt sålde vidare till ABB. Pris: 6 000 kronor för 6 000 kvadratmeter mark.

I slutet av september besöktes både Fredrik Bjelke och Marcus Lindberg av en delgivningsman som meddelade att deras arrendeavtal var uppsagda.

Den 1 januari 2013 ska båda företagen vara borta från området. Arrendatorerna måste riva sina byggnader och därefter tänker ABB anlägga parkeringsplatser.

"Besvikelse och totalt grundlurad var mina känslor i detta läge. Vad hände med meningen våra verksamheter ska ej påverkas?"

"Från ett mycket positivt läge när vi först fick reda på ABB:s expansion, så har jag blivit orolig för mitt företags framtid. Jag vet mycket väl att har man arrendemark så kan man bli uppsagd, men jag tycker inte att en kommun eller ett stort företag ska bete sig så här."

Brevet nådde ABB-chefer och kommunala företrädare i månadsskiftet oktober – november. När NLT ringer upp Marcus Lindberg för kommentarer om brevet säger han att han hade väntat sig, hoppats på, att någon skulle höra av sig.

– Men det har varit alldeles tyst. Ingen respons alls. Visst, om jag vore chef på ABB och byggde ett kontor för 350 miljoner så skulle inte jag heller vilja ha en entreprenörfirma på farstubron. Men så här får det inte gå till, de måste ge oss drabbade företagare rimliga erbjudanden, betonar Marcus Lindberg.

Han har redan meddelat sin personal att blir det ingen lösning kan han tvingas säga upp folk under nästa år.

– Jag har försökt hitta andra lämpliga lokaler i stan, men det finns ju inget.

Kommunens näringslivschef vill inte ge sig in i någon officiell diskussion om framtiden för Motor-Ola och Sosab.

– Det där är en fråga mellan ABB och bolagen i fråga, hävdar Lars-Åke Josefsson.

Josefsson har fått brevet från Motor-Ola. Brevet har också sänts till kommunalrådet Maria Strömkvist (S) och Linda Nilsson, chef vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

Hos ABB har Sverigechefen Johan Söderström och platschefen i Ludvika, Carl-Johan Linér, fått brevet. Likaså svenska ABB:s fastighetschef Lars Åkerstedt och Tommy Johansson som är bolagets fastighetsansvarige i Ludvika.

NLT har utan resultat sökt kommunalrådet för kommenterar. Näringslivschefen gör direkt klart att han inte vill medverka med några uttalanden.

– Det där är en fråga mellan ABB och bolagen i fråga. Det är den kommentaren jag har för dagen.

Är inte även mindre företag värdefulla för kommunen?

– Alla företag är lika värdefulla, svarar Lars-Åke Josefsson.