Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han startar förening för unga romer i Dalarna

Nu startar en förening för romer i Dalarna.
Initiativtagare är Dennis Demirovic från Falun och han hoppas att så många som möjligt vill vara med.

Alla romer har sin egen historia, men alla har utsatthet och diskriminering gemensamt. Det menar Dennis Demirovic fån Falun, som tagit initiativ till en lokalavdelning av föreningen Unga romer i Dalarna.

– Jag begriper faktiskt inte varför det är som det är, det har funnits romer i Europa i flera hundra år, säger han.

Den romska frågan är uppe på bordet i den svenska debatten, på flera sätt. Filmen Taikon, om medborgarrättsaktivisten och författaren Katarina Taikon hade premiär för några veckor sedan och de romska EU-migranterna från Rumänien och andra Östeuropeiska länder skapar debatt, ofta genom sin blotta existens.

När Dennis Demirovic växte upp bodde han i utkanten av Belgrad i Serbien. I området bodde mest romer och det var illa ansett av omgivningen. I skolan fick han ständigt särbehandling på grund av sitt ursprung.

– Vi fick sitta längst bak och alltid ta av oss skorna för att inte smutsa ner, även när det var kallt. Det behövde inga andra barn. Vi blev ofta slagna. Efter skolgången var det svårt att få jobb. Man var mindre värd, så är det fortfarande, det märker jag när jag hälsar på släktingar. Att vara rom var förknippat med skam och att vara "tjuv".

Han kom till Sverige under kriget på Balkan i början av 90-talet och träffade en svensk tjej, som han fick barn med. Det var mer än tjugo år sedan vid det här laget och nu betraktar han Sverige som sitt hemland.

I Sverige har han personligen bara mött konkret diskriminering en enda gång, när han var på en jobbintervju.

– Det handlade nog mer om att jag var utlänning än att jag var just rom.

En konsekvens av samhällets nedvärdering har varit bristande kunskap om romernas ursprung även hos romerna själva. Dennis Demirovic tycker det är sorgligt att han inte vet mer och är ivrig att lära sig mer – kunskapen är nyckeln till självrespekt, menar han.

– Nu har den romska identiteten för mig vänts till stolthet och glädje. Många vågar inte berätta att de är romer, men jag vill ta bort rädslan. Det ska vara skönt att säga "jag är rom".

Den gamla och nedsättande termen "zigenare" blir alltmer sällsynt och det är Dennis Demirovic glad för.

– Ordet är förknippat med nedvärdering och diskriminering. Det känns i kroppen när någon säger det. "Rom" betyder människa, vi är också människor.

Han känner till ungefär tio romska familjer som bor i Falun och ungefär lika många i Borlänge. Han hoppas att så många som möjligt hör av sig.

– Dalarna är ett stort område. Jag vill försöka skapa ett rum för oss. Men det är en process, vi har precis startat.

Föreningen kommer att arbeta mot alla former av fördomar och den är öppen för alla. En av styrelsemedlemmarna har somaliskt ursprung.

Dennis fick kännedom om föreningen Unga romer för ungefär ett och ett halvt år sedan. Han blev medlem, men var till en början ändå skeptisk, både till föreningen och dess ordförande Emir Selimi.

– Många som startar blir inte långvariga, så jag räknade med att han också skulle falla. Men jag fick fel. Emir är en fantastisk människa, jag ser honom numera som min mentor och vän.

Nyligen föreläste de båda på en skola i Mora och det var en stark upplevelse, berättar han.

– Det började med tystnad och slutade med applåder. Folk grät.

Dennis Demirovic pratar ibland på stan med de romer som kommer från bland annat Rumänien för att tigga. Och även om de inte pratar samma dialekt så kan de förstå varandra.

– De brukar bli glada att träffa någon som kan romani, säger han.