Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ser på Falun med nya ögon

När Magnus Stålberg flyttade hem till Falun igen såg han sin hemstad med nya ögon.
Det återger han nu i fotoboken Bilder från Falun.

– Jag upplevde starkt den här stora skillnaden att vara uppväxt i Falun, sedan lämna stan för att bo i Stockholm och komma tillbaka. Det var mycket som blivit mycket mindre och saker som jag sett tusen gånger såg jag igen med helt andra ögon. Det går ju att gå runt i sin stad och plåta, lite som en turist, säger Magnus Stålberg.

Åren 1997 fram till 2002 arbetade Magnus Stålberg som travfotograf. Det var i den vevan han lämnade Falun.

Fotoboken visar nya och gamla vinklar av kända och okända platser i Falun. Bilderna är tagna under årets fyra årstider.

Finns det något att fotografera i den här stan som inte redan fotograferats?

– Det är en jättebra fråga, det hoppas ju jag att jag gjort. Ett exempel är en bild av Engelbrektstatyn och Kristine kyrka. De har jag ju sett tusen gånger. Men plötsligt så gick vi där, och så står jag där och ser helheten och man har lite vidvinkel och plötsligt blir det en helt ny bild bara.

Det började med att han bara gick runt och tog bilder av eget intresse utan någon vidare tanke med det. Idén på en bilderbok började gro med vetskapen om att det i dagens läge finns möjlighet att kunna ge ut en bok utan att man ska behöva satsa hela sin framtid på det.

– Jag tänkte vad har jag för bilder, de är kanske inte så jättetraditionella ändå så det kanske finns något nytt att titta på. Det var min utgångspunkt. Jag hittade så pass många bilder som var annorlunda att jag tyckte att det går att göra något av dem.

– Den röda tråden från allra första början var att jag började med den röda färgen, den går inte att komma ifrån, den präglar ju ändå stan och det är ju härifrån den kommer.

Vad är det du hoppas folk ska se i boken?

– Min upplevelse, att jag kunde se min egen stad på nytt. Det vore ju fränt så klart om andra kunde se den så. Men det är alldeles för svårt för mig att säga om det fungerar så. Men "oj är det här Falun" är väl kanske lite av det jag vill åstadkomma.

Vilken är din favoritvy?

– Kanske dumt att prata om en vy som inte finns med i boken men min favoritvy är nog egentligen hoppbackarna, men den bilden är svår att omsätta i ett fotografi. Generellt är det stora svårare att fånga än det lilla för det stora upplever man så mycket mer än en kamera kan göra.

Den äldsta bilden i boken är från 2005, den visar att bilden av stan kan ändras på relativt kort tid.

– Jag har med Försäkringskassans hus som då var brunt och ganska tråkigt sedan blev det vitt och det är kanske det roligaste man kan göra med det huset, men det blev ju roligare att ta en bild på det då.