Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han samlar på statens slöseri

Martin Borgs kan titulera sig Slöseriombudsman. Hans uppdrag är att granska vad skattepengarna går till och lyfta fram mindre lyckade exempel.
Martin har även startat Slöserimuseet som visar konkreta exempel på slöseri med skattepengar.
– Man måste nog vara lite rättshaverist för att syssla med detta, säger han.

Sedan sommaren 2012 kan filmaren Martin Borgs även skriva Slöseriombudsman på  visitkortet. Parallellt med sitt yrke som filmare har han fått i uppdrag av Skattebetalarnasförening att granska slöseri med skattepengar.

– Jag sitter själv i styrelsen för Skattebetalarnas förening. Inför valet 2006 gjorde jag dokumentärfilmen "1 200 miljarder" – det totala antalet skattemedel som staten drog in per år då – och jag hoppas få fortsätta som Slöseriombudsman över nästa val så att jag kan göra uppföljaren "1 600 miljarder", vilket är dagens siffra för skattemedlen. Det här är ett roligt projekt. Jag kan både göra research och spela in film, säger Martin Borgs.

Hemma i Garpenberg har han påbörjat arbetet med att omvandla en gammal datasal tillhörande Skogshögskolan till ett Slöserimuseum.

– Jag planerar att hålla museet öppet ett par gånger om året, gärna i anslutning till dess då deklarationen ska lämnas in så att folk kan se vad deras skattepengar går till. Jag har bland annat ramat in den debattartikel som Arbetsförmedlingen köpte av Baluba för 125 000 kronor, men som var för dålig för att tryckas. Den består enbart av en massa floskler. Jag vill visa upp en så dyr debattartikel så folk kan läsa den, säger Martin Borgs.

På en whiteboardtavla har Martin Borgs skrivit upp en önskelista på saker som han skulle vilja utöka sitt Slöserimuseum med.

– Alla minns väl Sigvard Marjasin som var landshövding i Örebro och klippte kvitton. Tänk att få visa upp saxen som han satt och klippte kvittona med! Landskrona kommun köpte nyligen in en dimmaskin som skulle skapa en trolsk infart till kommunen. Men dimmaskinen gjorde vägen hal och försämrade sikten så den fick plockas bort. Jag har skrivit till kommunen och frågat om jag får köpa dimmaskinen till mitt Slöserimuseum men inte fått svar ännu, säger Martin Borgs.

Internet i allmänhet och Facebook i synnerhet är till stor hjälp för Martin. Massor av tips strömmar in den vägen. Över 22 000 personer har "gillat" Slöseriombudsmannen på Facebook.

– Det är mer än de flesta politiska partier. Det är bara Socialdemokraterna som har fler som "gillar". Och det är 500 fler som gillar min sida än som gillar den amerikanska varianten "Citizens against government waste". Det känns extrakul med tanke på att sidan startades i somras, säger Martin Borgs.

Han tycker att engagemanget mot slöseri med skattemedel finns i alla åldrar.

– Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, om du bor i stan eller på landet, det finns ingen som tycker om när det slösas med skattepengar. Och då är det min uppgift att lyfta fram exempel på slöseri och väcka diskussioner kring detta. Vad är slöseri och vad är inte slöseri? frågar Martin Borgs.

Han har ett par slöseriexempel från Dalarna; nämligen Leksands IF och skid-VM i Falun. En Leksandströja finns uppsatt på väggen i Slöserimuseet.

– Jag är född i Sågmyra och leksandsupporter sedan barnsben. Men man måste ju sparka åt alla håll med detta, även mot sitt favoritlag. Och titta på Falun, där det först sades att Skid-VM skulle kosta 80 miljoner kronor men nu är uppe i 300 miljoner. Det har diskuterats mycket kring detta. Tänk om det hade diskuterats lika flitigt redan från början, säger Martin Borgs.

Däremot har han dock ännu inget slöseriexemplar från hemkommunen Hedemora.

– Men det här är ju en bygd som får mycket EU-bidrag. Jag kan förundras över att folk tror att EU-pengarna kommer från Bryssel, som att de trycks därnere. Det är ju våra skattepengar som överförs till Bryssel, skvalpar omkring ett tag och sedan förs tillbaka som bidrag. Men pengarna kommer ju från oss från början, säger han.

Tanken med Slöserimuseet är att visa upp saker som lätt glöms bort annars.

– Det är meningen att folk ska komma hit, titta på exempelvis tuben med helium och ballongerna som jag har ställt fram och tänka "Ja visst ja..." Där syftar jag på Stiftelsen för strategisk forskning som spenderade 138 000 kronor på heliumballonger till en fest. Jag har även en inbjudan till den festen. Inbjudningarna gjordes i plexiglas, designades av Micael Bindefeld och kostade totalt 185 000 kronor. Jag efterlyste en inbjudan på nätet och fick tag i en. Det är dyrgripen i mitt museum, säger Martin Borgs.

Det verkar inte finnas något slut på tipsen som strömmar in till honom, främst via nätet.

– Jag håller även på att skriva debattartiklar och spela in TV-inslag på detta ämne. Man måste nog vara lite rättshaverist för att hålla på med detta. Det kanske inte är rätt ord med rättshaverist, men det är kul att hålla på att begära ut offentliga handlingar och så. Jag tror att man måste ha en moralisk drivkraft för att göra detta, säger Martin Borgs.