Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han räddade naturskogen

Det kunde ha blivit ett kalhygge. Det förstod Bert Andersson när han såg de röda prickarna på mer än hundra år gamla träd.
Han drog igång protesterna. Nu är Sjöberget naturreserverat, en trollskog alldeles intill skolan i Kvarnsveden.
– Här går blodtrycket ner, säger Bert Andersson och hoppas att fler ska strosa längs stigarna

Han bor så nära skogen som det går. Bert Andersson och DT följer stigen en bit in i naturreservatet. Intrycken är sagolika. Grön lyser mossan på stenarna, ståtliga granar når en höjd på nära trettio meter.

De äldsta började växa i början av artonhundratalet.

Att träden är åldersblandade gör skillnad.

– Planterad skog är jämnårig. Men här finns träd från olika perioder. Vindfallna stammar och högstubbar får vara kvar.

Det kan se skräpigt ut, i behov av städning i skogen. Men just tillgången på gammal ved är kalas för insekter och svampar som lever i dött trä. De sin tur blir fågelmat. Även hackspettar trivs i gammelskog. Därför ser Bert Andersson spillkråkor och tretåig hackspett, som annars inte är vanlig.

Han räknar med att djur och växter får föröka sig vid Sjöberget många år framåt. Balansen och mångfalden är viktig för varje liten svamp och skalbagge, säger Bert Andersson på lugn hälsingedialekt.

– Vi människor ska nog inte leka gud så att vissa arter dör ut.

På åttiotalet flyttade han till Kvarnsveden och arbetade på pappersbruket. Det starka naturintresset och erfarenheten som skogsarbetare gjorde att han snabbt förstod vad som var på gång för tjugo år sedan när barrträden fick rödmarkeringar. Avverkning väntade.

Stora ägde delar av området. I alla år hade skogen fått stå kvar, trots läget mellan två trädslukande industrier, pappersbruket och sågverket i Bysjön. Nu var det slut.

– Jag började med att ta kontakt med lärare på skolan. Eleverna är ju så ofta här. Alla blev chockade över planerna på avverkning.

Bert Andersson bildade Sjöbergsgruppen som arbetade för att behålla skogen.

Borlänge kommun visade förståelse, även Stora, privata markägare och länsstyrelsen. Alla bidrog till att området senare blev ett naturreservat, stort som en stadsdel.

– De har agerat förtjänstfullt, berömmer Bert Andersson och minns samtalen med dåvarande kommunalrådet Georg Karlsson (S).

Borlänge kommun äger nu marken och står för skötseln, även promenadlederna cirka tre kilometer i naturskogen.

I våras stod också utsiktsplatsen klar med bänkar och slogbod, nära räddningstjänstens övningsområde vid Bysjön. Marken har varit soptipp men är nu täckt av jordmassor från bygget av Norra Backa.