Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han lär barn att hacka

En hackare förknippas för många som en skurk i cybervärlden.
Den nybildade hackerföreningen Daladevelop vill arrangera programmeringskurser för barn från och med 2014.
– För oss betyder det att man utvecklar eller förbättrar någonting, säger Emil Österlund.

Från början var det ett kompisgäng som två gånger per år träffades för att programmera, eller hacka, på sina datorer.

Sedan i lördags, den 5 oktober, blev det en ideell förening under namnet Daladevelop, vars syfte är att skapa en gemensam mötesplats för alla tekniskt intresserade i länet. Initiativtagarna är från Bjursås, Falun och Borlänge.

Det största målet är att skapa programmeringskurser för barn nästa år.

– Skolan är inte bra på det. Först i gymnasiet kanske man kan få prova på att programmera i skolvärlden. Men så fort man kan läsa så kan man också börja programmera, säger Emil Österlund, ordförande i Daladevelop.

Hur ska ni gå tillväga?

– Det är inga koder utan det är block som är förinställda. Det är som ett pussel. Det är samma logik som vi gör när vi skriver avancerade grejer, bara att det är visualiserat på ett enkelt sätt.

Medlemmarna kallar sig själva för hackare, en benämning som ofta förekommer när datoranvändare har stängt ner större hemsidor av oförklarliga skäl.

– Att hacka är för oss att bygga om och utveckla någonting. Det kan vara allt från ett spel till ett program, eller att bygga en robot. I media har det ofta förknippats med illasinnade hackers.

Föreningen är öppen för alla, oavsett vad man har för kunskap. Från och med nästa år blir det träffar minst en gång i kvartalet.

– Allt är upp till var och en hur högt man lägger ribban. Ett program som ska hämta dagens tipsrad från någon hemsida, tar inte så lång tid. Men att göra ett spel tar hur många timmar som helst. Men det viktigaste är att vara nyfiken, säger Emil Österlund.