Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han lämnar Resia för Resman

Han är en riktig globetrotter. Både privat och i jobbet. Nu checkar Anders Roddar, 55, in på sin nästa destination i yrkeslivet: Resebyrån Resman. - Jag är ute efter nya utmaningar, och det är huvudanledningen till att jag byter arbetsplats, säger han.

Genom årens lopp har Anders Roddar växt till att bli en riktig Faluprofil.

Vilket inte minst märks genom alla som hejar på honom, när han går omkring på stadens gator och torg.

De idrottsintresserade kommer säkert ihåg honom från åren med Falu IF, men desto fler Falubor är det som köpt resor av denne globetrotter.

- I mer än 30 år har jag sålt resor i Falun. Resor är väldigt personrelaterade så det är klart att mitt kontaktnät växt genom årens lopp, säger Anders Roddar.

Yrkeslivet som reseförsäljare startade 1979, när han fick jobb på SJ Resebyrå i Falun som hade sitt kontor på Parkgatan.

- Jag klev in och frågade om det fanns något jobb ledigt. Chefen verkade tycka att jag var en pigg och alert kille så jag fick jobbet. På den vägen är det, säger han.

Sedan har livet som reseförsäljare fortsatt via jobb på Flygresebyrån, Reso, Bennett, Resecenter och nu senast Resia.

- Jag gjorde några år som butikschef på Hemköp i början på 2000-talet, men det här med resor har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har också passat på att resa en hel del själv genom årens lopp. Både privat och inom jobbet, säger Anders Roddar.

Efter några år på Resia vid Stora torget byter han nu arbetsplats. I fortsättningen är det Resman vid Fisktorget som kommer att ta del av hans tjänster.

- Jag flyttar från torg till torg. När jag jobbade på Resecenter höll vi till vid Hälsingtorget. Nu kommer jag till en mindre lokal resebyrå, som satsar hårt, och det känns som en härlig utmaning. Jag är en van och rutinerad reseförmedlare som ska fortsätta att använda mina kunskaper på bästa sätt. Att få chansen att jobba med Benny Astor känns också kul, säger Anders Roddar.

Ett tag trodde många att resebyrårernas död var nära förestående, då folk kunde börja boka sina resor själva via internet. Men någon sådan utveckling skedde aldrig.

- Resebyråerna kommer att leva vidare. Det är fortfarande många resenärer som vill ha personlig service när de bokar sina resor, säger Anders.

Är dalfolket ett resande folk?

- Absolut! Dessutom är vi snabba med att bestämma oss kring en resa. Charterresorna håller sitt grepp, men kortweekends i storstäderna är något som hela tiden växer.

Vad är den vanligaste frågan som du brukar få?

- Vad kostar resan? Priset är alltid väsentligt för den som reser.

Vad är den konstigaste förfrågan du fått kring en resa?

- Oj, det var svårt. Jag har upplevt många konstiga situationer. Men en gång var det en som ville boka en resa till Tblisi, trots att det var krig där då. Det kändes lite speciellt.

Vad är det roligaste du fått göra som försäljare?

- Det är varje gång man får chansen att snickra ihop en resa med ganska fria händer.

Hur resebenägen är du själv?

- Ganska mycket. I mitt jobb har jag arrangerat ganska många gruppresor som tagit mig runt om i världen. Just nu håller jag på att sy ihop en bluesresa tillsammans med Claes Yngström som ska gå Memphis.

Privat?

- Jodå, det bli även en hel del resande med familjen. De senaste åren har vi båtluffat i den grekiska övärlden, men jag vandrar också gärna i Dolomiterna.

Tipsa om ett bra resmål att åka till för den som vill upptäcka något nytt?

- Då säger jag Oman på den arabiska halvön. Jag hade en rogivande semester där och folket var väldigt trevligt och hjälpsamt. Jag hoppas fler kan upptäcka Oman med vad de har att erbjuda.

Fakta: Roddar tipsar

Fakta: Fem saker att tänka på som resenär

1) Planera din resa noga. Var alltid ute i tid.

2) Var alltid rädd om pass och pengar eller andra värdehandlingar. Se till att förvara dem på ett bra ställe.

3) Var hela tiden vaksam på vad som händer omkring dig. Visa alltid respekt.

4) Ta seden dit du kommer. Lev med i det lokala livet på resmålet du besöker.

5) Packa inte med för mycket grejer i resväskan. Du använder sällan allt du plockar med dig.

Fakta: Roddar tipsar

Fakta: Favoritresmålet: New York

"Jag har besökt New York mer än 40 gånger, men har inte tröttnat, utan kommer att besöka staden många gånger till. New York är städernas stad, världens huvudstad. Det finns hur mycket saker som helst att uppleva. Besök gärna de vanliga turistmålen som Times Square på Manhattan, men se också till att ta del av stadens uteliv som är något alldeles extra. Du känner verkligen stadens puls. Gå på hockey om du känner för det. Jag vill också tipsa om att ta en tur med Circle Line cruisers. Du får se mycket av New York samtidigt som du får en guide som pratar om sitt New York. Jag var lite skeptisk först, men har tagit turen några gånger och det är en upplevelse i sig att få höra guiderna engagerat berätta om hur de ser på sin stad. Nu när dollarn är relativt billig är New York absolut ett resmål att tänka på".

Fakta: Anders Roddar

Ålder: 55 år.

Yrke: Reseförsäljare.

Familj: Fru Agneta, barnen Linnea, 25, Louise, 22, och Julia, 18.

Intressen: Många, men jag framhåller gärna medlemskapet i morgonbadarklubben Bad Boys.

Dricker helst: Gärna ett glas rött vin. Jag får många bra tips av min vän Jan Petersén.

Äter helst: Tacos, törs inte säga något annat då vi i familjen Roddar äter tacos minst en gång i veckan, oftast mer.

Övrigt: Har spelat elitseriehockey med Frölunda.

Aktuell: Börjar nytt jobb på Resman.