Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han klarade 100 mil på cykel på tre dygn

Det blev ett äventyr i spöregn och dimma, med cykelhaveri och tankar på att ge upp.
Men han klarade det.
– Det är nog tio år sedan jag hade sådan här träningsvärk, säger Jan Jakobsson som cyklat 100 mil på 66 timmar för barnen i Nigeria.

Efter adoptionen ville Borlängebon Jan Jakobsson göra något för barnen i Nigeria. Han fick en idé om en cykeltur på 100 mil för att samla in pengar.

Starten gick i Borlänge strax efter klockan sex i lördags morse.

– Det var liter småstrul med punkteringar och vinden var enorm. Det var i stort sett motvind hela vägen, berättar Jan som också hade svårt att se när pannlampan slutade fungera.

– Vi höll drygt 30 kilometer i timmen och såg i princip bara vita linjer. Efter en paus där vi laddade batterierna tänkte vi att det skulle gå lätt, men då blev det dimma. Man var på väg ner i diket några gånger, förklarar Jan som hade draghjälp av olika cykelvänner nästan hela vägen.

Efter 34 mils cykling var man framme I Linköping och planerade en längre sträcka dagen efter. Men i 20 mil, hela vägen upp mot Södertälje, så spöregnade det. Mitt i alltihop gick Jans bakväxel av.

– Jag var dyblöt och så trött, hungrig och frusen så jag tänkte lägga ned alltihop, förklarar Jan.

Räddningen blev en lånad cykel av en cyklist i närheten.

– Vi känner inte varandra men jag fick låna hans cykel som är värd 50 000. Jag fick även låna hans skor och de är två storlekar större än mina. De satt löst, men det fungerade.

Strax utanför Stockholm blev det övernattning.

– Det blev bara fyra timmars sömn för vi bestämde att gå upp klockan fem morgonen efter.

Måndagen bjöd på solsken. I Tierp stod mätaren på 85 cyklade mil och Jan blev ensam. Han kände sig bra till mods och räknade ut att han de sista 18 milen skulle cykla i snitt 20 kilometer i timmen.

Då började växlarna på värstingcykeln att krångla.

– Jag kunde inte växla. Olsbacken i Garpenberg tog knäcken på mig.

Efter ytterligare ett cykelhaveri, men nu hos en cykelvän som skulle möta upp, fick Jan i stället draghjälp av en bil.

– De sa att jag kunde få åka bil hem, men då hade jag bara sex mil kvar och kunde inte ge upp.

När det var tre mil kvar blev Jan ensam igen. Sista biten höll han en hastighet av 30 kilometer i timmen.

Målet var att klara de 100 milen senast klockan 24.00 under natten till tisdagen. När det var 300 meter kvar stod klockan på 23.59.

– Jag körde allt jag hade och spurtade sista biten. När jag rullade in på min tomt slog klockan 24.00 och mätaren visade exakt 100 mil. Det var sjukt för vi hade cyklat lite på måfå och inte haft helt klart för oss hur vi skulle cykla.

Många har följt cykelturen och bidragit till insamlingen. Jans förhoppning om att få in 50 000 kronor till barnhemmet i Nigeria är nu inom räckhåll. Han kommer personligen att överlämna pengarna under sin nästa adoptionsresa till landet.

– De har störst behov av mat. Det finns tvååringar som väger fem kilo, förklarar Jan Jakobsson.