Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Han höll kniven mot halsen"

Den 21-årige man som ska ha knivhotat en kvinnlig och manlig student vid Mediehuset på regementsområdet, i onsdags, har häktats.
Adam Doverhem stelnade till när han såg mannens kniv – och larmade polis.
– Det var obehagligt, säger han till DT Falu Kuriren några dagar efter knivdramat.

Annons

Det var i onsdags vid lunchtid som knivdramat utspelade sig vid Mediehuset på regementsområdet, då en 21-årig manlig student på skolan först ska ha hotat en kvinnlig student. En man intill ska då ha ingripit och fått bort kniven, varpå den misstänkte ska ha börjat uppträda hotfullt mot honom.

När klockan var omkring 11.45 hade Adam Doverhem och hans klass gått till "Svarta havet", där alla studenter äter.

De hade haft examination och skulle ta en kort paus.

– Jag och två kompisar stod bakom en trävägg, en slags ridå till film, så vi kunde inte se vad som hände. En tjej sprang fram och sa att en kille hade en kniv på sig. Vi förstod inte allvaret först utan trodde att allt var en filminspelning, säger Adam Doverhem.

Han såg alltså inte när knivmannen först ska ha hotat den kvinnliga studenten.

– Det var först när vi såg en tjej springa iväg gråtande som vi insåg allvaret. Vi sprang dit och såg honom då hota en annan kille med kniven mot halsen, fortsätter Adam.

De tre klasskamraterna var på väg att hoppa på honom.

– När jag såg kniven igen på nära håll stelnade jag till och vågade inte ingripa. Det tog kanske tio sekunder från det att mina kompisar brottade ned och avväpnade honom och jag larmade polis.

Vad tänkte du i den situationen?

– Det var mycket adrenalin. Det var först efteråt som jag bröt ihop när vi hade krissamtal. Jag blev traumatiserad.

Hur var stämningen?

– Väldigt otrevlig och obehaglig, många var oroliga över säkerheten.

Hur tycker du att allt hanterades?

– Det finns ingen och klandra. Polisen var snabbt på plats, och det fanns präster och kuratorer att prata med snabbt. Tack och lov gick allt bra. Ingen blev skadad.

Hur var mannen efter att ha blivit avväpnad?

– Han blundade och var okontaktbar i några minuter. Sedan tittade han bara på oss, lugnt och sansat. Han gjorde inget motstånd.

Den 21-årige mannen var också student och greps av polis i onsdags. I fredags häktades han och är på sannolika skäl misstänkt för två försök av grov misshandel och ett fall av olaga hot.

Enligt åklagarens häktningsframställan finns risk för att den misstänkte kan försöka undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen och att den misstänkte kan fortsätta med brottslig verksamhet.

21-åringen har också blivit avstängd från Högskolan Dalarna.

– Mannen som hotade studenterna var också student på skolan och är tillfälligt avstängd. Inom en månad måste vi ta ett beslut efter att ha samlat in uppgifter om det fortfarande bland annat finns en hotbild från mannen, säger rektor Marita Hilliges.

Hur har ni agerat gällande säkerheten för studenterna?

– Vi har låst mediehuset och framöver kommer endast behöriga med kort och kod in.