Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har arbetat med tre dödsolyckor på kort tid

Han har flera gånger plockat kroppsdelar efter olyckor och tagit hand om anhöriga som fått ta emot ett dödsbud.
– Det gäller att tänka förbi händelsen, tänka på annat. Annars går det inte.
Det säger ordningspolisen Bernt Mattsson, som på kort tid varit i tjänst vid tre dödsolyckor.

Bernt Mattsson från Nyhammar har varit polis i över 30 år och större delen av den tiden har han jobbat inom ordningsenheten.

– Jag trivs med mitt jobb. Det finns många ljuspunkter, exempelvis när man får hjälpa utsatta människor, säger Mattsson.

Men som i många andra yrken finns det för en ordningspolis stunder och tillfällen som kräver stor mental styrka och en förmåga att uppträda hundraprocentigt professionellt.

Sådana händelser har Bernt Mattsson varit med om vid ett antal tillfällen, men det här året har varit något utöver det vanliga.

På kort tid har han varit i tjänst vid tre dödsolyckor. En bilolycka i Tyfors, en mc-olycka mellan Sunnansjö och Saxdalen samt olyckan i Tolvsbo då räddningstjänsten i Smedjebacken miste två av sina medarbetare.

– Och i våras var jag med om en familjetragedi i Avesta med två döda människor och en död hund. Tre olyckor med fyra döda och dessutom det här i Avesta – jag har aldrig varit med om något liknande.

När Mattsson utbildade sig på polishögskolan i Stockholm 1980–1981 fanns det enligt honom inga avsnitt i utbildningen som handlade om hur en polis ska uppträda vid en olycka, vad som väntar vid en olycka och så vidare.

– Kanske var det lite som handlade om det, man det är inget jag kommer ihåg. Nej, jag har fått lära mig genom åren.

Det är ordningspolisen som får agera "städpatrull" vid en dödsolycka. Det är inte ovanligt att kroppsdelar skiljs från kroppen i samband med en olycka. Då är det Bernt och hans kollegor som har till uppgift att samla ihop kroppsdelarna.

– Det gäller att tänka förbi händelsen, tänka på annat. Annars går det inte. Då måste man ikläda sig polisrollen för jobbet måste göras.

Allt som Mattsson lärt sig har kommit väl till pass när han ute på fältet jobbat med unga nybakade ordningspoliser.

– Det är ju min uppgift att stötta och dom nya har klarat det bra.

Många av de händelser som Mattsson varit med om under sin dryga 30 år som polis har han mer eller mindre förträngt, men vissa dyker upp i minnet då och då. Som mordet på 46-årige Aziz Mengjiqi i Ludvika i mars 2000. Det handlade om ett ovanligt brutalt knivmord som ännu är olöst.

– Det kommer tillbaka ibland och det är väl ett sätt att bearbeta händelsen.

En annan uppgift som ordningspolisen har är att meddela anhöriga när någon avlidit i en olycka. En nog så jobbig uppgift.

– För det mesta går det bra, men det finns tillfällen som jag inte glömmer. Som en gång när en ung kille hade dött, jag och en präst åkte till föräldrarna och mamman öppnade dörren. Skriket hon gav ifrån sig när hon såg oss glömmer jag aldrig.

Och det är när unga människor omkommit som Mattsson tycker att det är extra jobbigt att meddela anhöriga.

Att som Bernt Mattson ha varit insatsledare vid ett antal olyckor med dödlig utgång sätter sina spår också på annat sätt.

– Jag blir melankolisk och tänker att livet bara kan ta slut så där. Och jag tänker på föräldrarna, vad jobbigt det måste vara.