Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har alternativen till piller för gamla

Projektledaren bakom den halländska modellen, Michael Borg, är i Borlänge för att föreläsa för 150 sjuk- och undersköterskor från hela Dalarna.

Han har själv jobbat som undersköterska i 15 år innan han utbildade sig till apotekare. 2005 tog han fram en ny modell för läkemedelsgenomgångar som successivt har införts i Hallands län.

Det är en genomgång där både läkare, sjuksköterska, apotekare och all personal på äldreboenden eller inom hemsjukvården ska vara med.

- Undersköterskorna är oerhört viktiga eftersom de är så nära patienterna och känner dem som om de vore deras egna barn, men ofta använder man inte deras kompetens, säger Michael Borg.

Enligt modellen ska alla undersköterskor och vårdbiträden få en basutbildning om läkemedel för äldre, vad som är symptom på sjukdomar eller symptom på själva läkemedlen och vilka alternativ det finns.

- Vissa läkemedel ställer till trassel för gamla. Det är till exempel sömnmedel, lugnande medel och neuroleptika mot vissa beteendestörningar.

I Halland använder man sig av alternativa metoder bland annat när det gäller sömnproblem, förstoppning och oro hos äldre.

- Man får fråga sig: "Vad är det som gör att min patient inte kan sova?" Och vi kom fram till att de ofta var hungriga på kvällen, något som en dement kan ha svårt att uttrycka.

Eftersom äldre ofta behöver extra fett, provade man att ge dem särskilda kaloririka drinkar, "säröbomber", på kvällen.

- Då sov de jättegott, åt bättre på dagarna och ramlade också mindre, berättar Michael Borg.

Mot förstoppning har en beprövad gröt eller vanlig rapsolja visat sig vara ett bra alternativ till medicin.

Även oro hos gamla kan lindras genom ganska enkla medel. Särskilda "bolltäcken" som "kramar" patienten kan vara lugnande liksom uppvärmda naturtrogna hundar och katter. Demensdockor har också visat sig mycket lugnande, framför allt för kvinnor.

- Allt passar ju inte för alla personer och alltid, men man får pröva sig fram.

Ett orostillfälle är måltider, bland annat för att gamla ser dåligt.

-Tänk dig en vit tallrik med potatismos och kokt torsk på en vit duk. Då ser man inte kontrasterna utan riskerar att vicka ut sitt glas och då blir det mer oroligt, säger Michael som i stället tipsar om att använda röd duk och blå tallrikar.

Även toalettbesök kan vara en källa till oro, om man inte hittar vad man söker. Därför kan till exempel ett rött hjärta på dörren underlätta, liksom att sätta röd plastfolie på väggen bakom toalettstolen så att den syns tydligt.

I Halland har modellen möts av idel hurrarop, vårdcentraler och äldreboenden står på kö för att få utbildning och läkemedelsgenomgångar. Förutom att de gamla mår bättre, så har yrkesstoltheten ökat bland vårdpersonalen och doktorerna har avlastats.

- Vi har inte mätt i pengar, men i och med att akuta sjukhusinläggningar minskar, så sparas ju även pengar.

De problematiska medicinerna främst när det gäller sömn- och lugnande medel har minskat markant. På ett äldreboende minskade till exempel den här gruppen mediciner från 116 till 25.

- Och när man hör eller ser att en patient mår bättre, så blir man så till freds att man nästan flyger hem, säger Michael Borg som brukar vikariera som undersköterska under sin semester från apotekarjobbet.

Läs mer www. lthalland.se eller www.demensvard.se (eller i boken En bättre demensvård).