Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hade ett stort engagemang för föreningslivet i Gagnef

Lars Kärrbom (1937-2020) har avlidit efter en tids sjukdom, i en ålder av 83 år. När Lars Kärrbom föddes, i Tjärna i Gagnef, var familjen bosatt hos mormor och morfar. Familjen flyttade sedermera till Stationssamhället där Lars kom att växa upp. 

Arbetslivet började med tjänst hos Bergkvist järnhandel i Kyrkbyn och fortsatte sedan som brevbärare. 

En dag 1960 ringde Ernst Hedlund och erbjöd arbete på Handelsbanken i Kyrkbyn och så blev det. Lars stannade i Svenska Handelsbanken i 37 år. Många av åren som bankkamrer i Mockfjärd och åren fram till pension som bankkamrer i Gagnef. 

Lars tog också åt sig deklarationer, var revisor i många föreningar och efter sin pension verkade han också som god man. 

Samma år som Lars började på Svenska Handelsbanken såg Ernst Hedlund även till att Lars valdes in i Gagnefs Minnesstugas styrelse. Han satt i styrelsen i 20 år och åren 1970 till 1980 var han dess ordförande. 70-talet innebar en omfattande utveckling av Minnesstugans programverksamhet; hantverkskvällar, Anne-Marie Rådström skrev spelet om Ottilia Adelborg, boken om Gagnefs-dräkten skapades och Olof Montelius böcker om Moje såldes i stora mängder. Gagnefs hembygdsförening bildades 1972 och hade som ursprungligt syfte att vara en stödförening till Minnesstugan.

Under många årtionden var Lars aktiv i Gagnefs folkdanslag vars stora satsning varje år var midsommarfirandet på Solsheden. Även i denna förening var Lars ordförande. 

Även Lions var en stor del i Lars liv.  Under 50 år missade han inte ett månadsmöte. Han satt i styrelsen för Lions cancerforskningsfond vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och var även distriktsguvernör.

Andra föreningsengagemang som betydde mycket för Lars var inom Gagnefs IF och Stiftelsen EFS Missionshus på Tallbacken. 

Lars tog över föräldrahemmet i Stationssamhället och byggde för ett tiotal år sedan ett nytt hus i Moje och vid sjön Suren fanns ett fritidshus.

Lars Kärrbom avled den 15 juni efter en tids sjukdom, i en ålder av 83 år. 

Närmast sörjande är hustrun Lisbeth och sonen Gunnar med familj.