Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ger inspiration till försoning

– Är det något som kan hindra vägarna till ett helare jag så är det skamkänslor.
Det säger Göran Larsson, präst och psykoterapeut från S:t Lukas i Falun.
På onsdag besöker han Himmilsgården i Djurås för att berätta om skammens många ansikten.

Föreläsningen har rubriken "Själens längtan – vägar till ett helare Jag" och bygger till stor del på hans bok "Skamfilad" som kom 2007.

Där beskriver han skammens många skepnader och hur den kan bidra till stress, trötthet och nedstämdhet hos oss människor.

– Skamkänslor skär av oss från både livskänslan och självkänslan, säger Göran Larsson.

Många har erfarenhet av skamkänslor men ser det inte som skam.

– Det var anledningen till att jag skrev boken. När jag beskriver känslorna säger de – "Ja, precis!" – men de har aldrig själva kopplat känslorna till skam.

Hans föreläsning ligger inte på en akademisk nivå säger han. Det handlar mer om hjärta än om hjärna.

– Jag håller mitt föredrag i två halvor. Den ena beskriver hur skammen ser ut och den andra visar vägvisare mot ett helare jag. Hur man gör sig fri och hittar hem, förklarar Göran Larsson.

Det handlar om att möta det svåra i sig själv och andra, och Göran Larsson ger inspiration till hur man kan försonas med sig själv.

Oftast får han inte många frågor från publiken – men i pausen brukar folk komma fram.

– Då kommer berättelserna. "Vet du en gång var jag med om..." "När du sa det tänkte jag på..." Det här är livsfrågor som väcker mycket hos människor.

Göran Larsson har under många år jobbat med rehabiliteringsgrupper för långtidssjukskrivna, handledning inom socialpsykiatrisk verksamhet och fungerat som etisk rådgivare i olika beroendebehandlingar.

Föreläsningen äger rum onsdagen den 3 april klockan 19 i Himmilsgården, Djurås. Fri entré med kollekt.