Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han drev sitt plåtföretag i Ludvika i över 40 år – Minnesord över Göran Paulsson

Göran Paulsson, Ludvika, avled den 20 februari i en ålder av 99 år. Göran föddes utanför Skellefteå den 1 oktober 1920 och kom till Ludvika på 1960-talet.

Hans pappa Per Paulsson var från Urshult i Småland och kom till Norrland eftersom han följde med bygget av Inlandsbanan, han var rallare och sprängarbas. Mamma Edla Lovisa Holm som var mor till fyra barn, gick bort när Göran var blott tre år gammal.

Han fick dock snart en styvmor. Familjen bodde en tid i Åskilje och där gick Göran första åren i folkskolan. Som nioåring lämnar han sitt barndomshem och blir fosterson i Junsele. Det var nog många barn att mätta hos familjen Paulsson och de fyra äldsta barnen var tidigt ur hushållet.

Fosterfar Viktor var läsintresserad och det fanns böcker i hemmet och en boklåda i kommunen. Göran har berättat att han hade läst alla böcker som fanns i lådan. Läsning var länge ett stort intresse.

Fosterfar var mångsysslare, hade varit trädgårdsmästare, cirkusartist och var verksam som plåtslagare. Han reste runt med rännor och rör med mera och tog uppdrag efter vägen. Man flyttade från Junsele till Harads där man hade en verkstad, sen till Töre.

Så började plåtslagarbanan för Göran. Som 19-åring blev det en tvåårig militärtjänst i ingenjörstrupperna och beredskap långt uppe i norr mot norska gränsen. Det var ju världskrig.

Göran flyttade till Örnsköldsvik 1941-42 och fick jobb hos Bröderna Ekbergs Plåtslageri. När vi var på besök i trakten kunde han peka ut flera prestigebyggen där han gjort plåtjobben.

Han var också med i tyngdlyftarklubben, och åkte skidor. I Ö-vik uppvaktade han framgångsrikt Elsy Nordin och de gifte sig 1950.

Till Ludvika kom familjen från Ö-vik 1960. Göran ville starta eget och Elsy såg i en annons att Svalbergs Plåtslageri Eftr. var till salu. Göran började först som verkmästare för att efter något år överta företaget. Så småningom namnändrades firman till Paulssons Plåt AB.

Många i Ludvikabygden har fått plåtarbeten gjorda och hundratals fått braskaminer installerade. Kommunen och ASEA/ABB var också ständiga kunder med ombyggnationer och ventilationsjobb.

Göran och Elsy drev företaget tillsammans i över 40 år och han slutade att gå till ”verkstan” varje dag först när han var runt 85. Ett rikt arbetsliv – över 65 års heltidsarbete.

Paret var också under alla år aktiva i Hantverksföreningen och Odd Fellow. Båda två älskade att dansa och tog vara på alla tillfällen som gavs. De fick två barn och fem barnbarn. Göran hann uppleva sex barnbarnsbarn. Livskamraten Elsy gick bort 2007.

Göran hade en kul och rapp humor. Han kunde vara riktig slagfärdig. Vi har i familjen när vi samlats till middag och fest många gånger skrattat så tårarna runnit. Många som varit in på verkstan under åren har också helt säkert fått sig en och annan vits till livs.

Sönerna Lennart och Anders Paulsson