Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han bygger laggar i pannkaksfabriken

Det var i mitten på januari som det offentliggjordes att Laggen får jätten Coop som kund. Ungefär en och en halv miljon Krav-märkta pannkakor ska Ludvikaföretaget grädda per år åt Coop och som ska säljas under det egna märket, Änglamark.

I samma veva blev det klart att också storköksgrossisten Menigo blir kund hos Laggen.

Därför behövs det fler pannkaksmaskiner, som nu Lars Jakobsson ska bygga.

Här finns alltså kompetensen i huset.

- Jag har varit med och byggt eller byggt om alla dom 24 maskiner vi har idag, förklarar Jakobsson.

Han vill dock påpeka att numera pensionerade Sören Johansson också hade stor del i konstruktionen av Laggens automatiserade pannkaksmaskiner.

Varje maskin består av dubbla laggar. Ett el-skåp med elektronik styr processen och portionerar ut rätt mängd pannkakssmet. I och med de dubbla laggarna gräddas pannkakorna på båda sidor. Temperaturen är 230 till 250 grader, beroende på produkt.

De fyra laggarna gräddar 320 pannkakor i minuten.

- Vi har tagit hjälp av ett par lokala företag med att tillverka dom olika delarna till maskinen. Pelles mekaniska i Söderbärke gör stativen och laggarna, förklarar Jakobsson.

Lars Jakobsson har varit med från början på Laggen. Han berättar:

- Jag och Gun-Britt Malmkvist (Laggens vd) gick på en starta eget-kurs. Jag hade blivit uppsagd på ABB och behövde ett nytt jobb. Det var en kille på kursen som var inne på att starta en tillverkning och försäljning av crepes. Men han släppte idén och det var då som jag och Gun-Britt började spåna om att tillverka pannkakor.

Det var alltså så det gick till när Laggen blev till och resten är lokal företagshistoria.

- Även om det är flera fabriker i Sverige som gör pannkakor har vi vår del av den svenska marknaden.

Lars Jakobsson, ursprungligen från Sunnansjö, är installationstekniker i botten och har gått produktionsteknisk linje på högskolan i Härnösand.

- Ett kort tag jobbade jag på ABB som produktionstekniker men blev utan jobb.

1995 startades Laggen i liten skala och med några enkla maskiner. Verksamheten har utökats successivt och förutom pannkakor och raggmunk tillverkas också en rad olika färdigrätter.

Lars Jakobsson är den som svarar för underhåll och reparationer av maskinparken.

Blir man trött på pannkakor när man jobbar i en pannkaksfabrik?

- Nja, jag måste väl erkänna att jag väldigt sällan äter pannkaka hemma. Däremot är mina två grabbar väldigt förtjusta i det så jag brukar ta hem en del till dom. För min egen del gillar jag glutenfri raggmunk med fläsk och lingonsylt. Eftersom dom är gjorda med olja blir dom lite fetare och är riktigt goda.