Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir ny Dalariksdagsman för SD

När skandalomsusade Sverigedemokraten William Petzäll, 22 år, nu tar timeout efter helgens fylleskandal i Trelleborg tar snart 23-årige Markus Wiechel platsen i riksdagen på Dalabänken.

- Jag kan lite om länet men måste sätta mig in i mer för att kunna företräda väljarna där. Det måste jag erkänna, säger Markus.

Markus Wiechel är i dag Sverigedemokraternas ledare i Östergötland. Han bor i Norrköping och jobbar som politisk sekreterare. Han är också gruppledare för Sverigedemokraterna i fullmäktige i Norrköping.

- Men egentligen kommer jag från norra Stockholm. Jag var 19 år då jag flyttade till Norrköping, berättar han.

Då hade han också hunnit med sex år i USA dit familjen flyttade när han var 13.

Väl hemma i Sverige började han studera på socionomprogrammet, men han har ingen examen som socionom. Han har också studerat statsvetenskap.

Men Wiechel har faktiskt kopplingar till det landskap han nu ska representera i riksdagen.

- Min morfar, som tyvärr är avliden, var dalmas.

Hur lång tid han nu får sitta i riksdagen är oklart. Och ännu har han inte börjat det arbetet.

- På torsdag får jag närmare besked om det, säger Wiechel.

Hur lång timeout William Petzäll kommer att ta vet ingen i dag. En förutsättning för att Wiechel tar platsen är att Petzäll blir sjukskriven i minst en månad.

Efter helgens fylledrama i Trelleborg ska han söka vård för att komma tillrätta med sina problem.

William Petzäll beskrevs fram till i helgen som Sverigedemokraternas framtidslöfte. Det talades till och med att han skulle kunna vara nästa partiledare när Jimmie Åkesson slutar.

Men så spårade allt ur i en lägenhet i Trelleborg som ägdes av Petzäll och hans tidigare flickvän. Hon var tidigare aktiv inom Sverigedemokraterna men i samband med att förhållandet med Petzäll tog slut hoppade hon av både SD och dess ungdomsförbund.

Nu blir det alltså Markus Wiechel som hamnar på Dalabänken i riksdagen.

- Jag vill göra det bättre för småföretagarna. Arbetskraftsfrågorna är de frågor jag brinner mest för, säger han.

Den nye riksdagsmannen blev för ett år sedan dömd för brott. Han dömdes för förtal av en socialdemokratisk politiker i Helsingborg. Det var på sin blogg som någon kommenterade vad Wiechel skrivit och där bloggläsaren utmålade politikern som kriminell. Wiechel dömdes då han ansågs ansvarig.

– Det ärendet är överklagat och ska upp i hovrätten, berättar Wiechel.

Han åtalades för flera fall av förtal men det var endast i ett fall han fälldes i tingsrätten.