Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir förste bonden i Sverige med batteridriven el-lastare

Lantbruket går successivt över från arbetsmaskiner som använder fossil energi till sådana som drivs på el. Bengt Samuelsson på Botans lantbruk i Rättvik är den första bonden i Sverige som köpt en batteridriven el-lastare.
– De blir mindre avgaser, säger han.

Annons

På lantbruk används ofta olika typer av lastmaskiner för att utföra gårdsarbeten, exempelvis foderhantering och utgödsling. Och precis som inom flera andra områden går teknologin framåt även här. Lastare körs varje dag året runt och dess arbetsuppgifter innebär många starter och stopp. Körmönstret passar bra för eldrift och därför har nu batteridrivna kompaktlastare tagits fram.

– Den här maskintypen har kommit det senaste året. Nu har de nått Sverige, säger Ola Pettersson, projektledare på JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik.

Under torsdagen arrangerades en liten mässa på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik där kompaktlastaren visades upp för nyfikna lantbrukare.

– Det här är en del i lantbrukets omställning till att minska användandet av fossil energi. Maskinerna har blivit väldigt uppskattade, bland annat för att det är mer ekonomiskt att köra på el, säger Ola Pettersson.

Tidigare ägde Bengt Samuelsson en dieseldriven lastare. Men i höstas blev det ändring på saken, då han köpte den eldrivna lastaren i stället. Hittills har det visat sig vara en bra investering.

– Arbetsmiljön har blivit bättre eftersom det är mindre avgaser. Sen är ljudnivån lägre. El-lastaren låter knappt någonting, säger han.

Lastaren testas på sammanlagt fyra gårdar runtom i Sverige. Projektet leds av JTI och finansieras av Energimyndigheten, LRF, Wacker-Neuoson, Solkompaniet och de medverkande lantbrukarna.

– Jag tror att det här kommer stanna inom lantbruket. Inom några år kommer vi att se större maskiner med samma teknik som fyller andra användningsområden, säger Ola Pettersson.