Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir alpin ledare i vinterspel för funktionshindrade

I många år har Börje Olsson från Borlänge varit en eldsjäl när det gäller alpin skidåkning för funktionshindrade.
Nu har han utsetts till huvudledare för det alpina lag Sverige skickar till Olympics World Winter Games.
– Fantastiskt kul och mitt engagemang ger mig mycket glädje tillbaka, förklarar han.

Det är i slutet av januari nästa år som Börje Olsson från Borlänge ska packa väskan och sätta kurs mot PyeongChang i Sydkorea där Olympics World Winter games då ska avgöras. Totalt är det 35 svenska idrottare med någon form av funktionsstörning dit och Börje är huvudledare för det alpina laget.

– Det stämmer, och med mig har jag en trupp på sex åkare, tre tjejer och tre killar, dock ingen härifrån distriktet, berättar Börje som sedan tidigt 70-tal varit engagerad inom IFK Borlänge Alpins ungdomsverksamhet och inte minst då vad gäller funktionshindrade.

– Förutom att jag har ett genuint intresse för den alpina sporten har jag även ett bonusbarn med funktionsstörning och då är det klart att man engagerar sig. Här handlar det heller inte om att vara snabbast och att vinna, utan att prestera för egen del och den glädje man får tillbaka är bara den drivkraft nog för mig. När jag sedan fick förfrågan om att vara huvudledare för det alpina laget i World Winter Games var det lätt att tacka ja, menar Börje.

En första sammandragning har Börje och hans sex alpina adepter redan haft i Stockholm i början av oktober. Innan avresan till Sydkorea hoppas han kunna förlägga ett träningsläger till Nybrobacken.

– Inget är spikat än, men jag hoppas det. Det har ju inte minst med snötillgången här hemma att göra.

I övrigt så menar Börje Olsson att alpin skidåkning för funktionshindrare är en aktivitet i växande.

– Bara inom IFK Borlänge Alpin har vi ett 15-tal aktiva som åker både med och utan hjälpmedel, även en hel del folk från Hedemora brukar vara på plats när vi tränar i Nybrobacken på lördagar, säger han.