Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blev Årets Dalahäst

Liten men naggande god med ett hjärta av renaste guld.
Sådan är han bara ridlekis-barnens älskade "Uffe" hos Åsebo ridsällskap.
En 19-årig docksöt minishettis, som tog publiken med storm och vann stort över From och Frida.

Annons

Många gjorde stora ögon när "Uffe" anlände till Ridsportens dag på Svedens gård i sin stora "limousine". För ur den maffiga transporten kom den minsta häst, de flesta sett, och lät sig villigt klappas och beskådas.

Almnäs E.T heter han, men kallas bara "Uffe", och sägs vara världens snällaste. Det visade han också under dagen på Sveden, där han strosade runt bland publiken och visade upp sig två gånger i ridhuset.

Det gjorde han tillsammans med de två andra finalisterna nordsvenska brukshästen From och norska fjordhästen Frida. Båda jättefina hästar, men utan chans att rubba minstingen Uffe med sina 80 centimeters mankhöjd.

Ändå hade minstingen "Uffe" fullt upp att hänga med de stora hästarna under uppvisningen. Han fick ju ta så otroligt många fler steg än brukshästen och fjordingen.

- Han är en ljuvlig liten varelse, som i yngre år till och med varit med lillgrabben och tittat på tv i vardagsrummet, berättar ägaren Sofia "Fia" Lederud som är ridskolechef i Åsebo ridsällskap.

Och det är där på ridlekis "Uffe" jobbar till vardags och älskas av alla barnen. Både för att han är minst i stallet, men också för att han är så otroligt lugn och trygg att hålla på med.

- Just för att han är så liten och snäll, är han också en uppskattad "terapihäst" åt hästrädda föräldrar, som faktiskt vågar träna på honom, fortsätter "Fia" Lederud.

Och nu har den lille charmören alltså tagit publiken på Svedens gård med storm, och sitt livs seger, då han röstats fram till årets Dalahäst 2012.

En cool skolhäst som lärt upp många av Åsebo ridsällskaps tävlingsryttare. Men också en vindsnabb tävlingshäst, som vid körning på bana ger allt och alltid vill vinna!