Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han bjuder på en försmak av Dalarna

Rastplatsens riddare Sven-Erik Danielsson ser fram emot sommarsäsongen.
El är framdragen, sponsorskyltar på plats och de tre rastkojorna nyrustade och namngivna med lokal förankring.
– Nu ska besökarna få uppleva En försmak av Dalarna.

Det beskedet från Sven-Erik Danielsson kan ses dubbeltydigt. Han har nämligen dels döpt om rastplatsen från Dalaporten till just En försmak av Dalarna, dels har han bestämt sig för att besökarna ska kunna få smaka på Dalarna bokstavligt – via produkter han erbjuder från försäljningsvagnen.

– Men jag har också tänkt få i gång en slags Bondens marknad här, troligen på torsdagar och kanske också på söndagar.

Inbjudna blir då producenter från trakten, som kan sälja sina olika produkter.

– Ja, det kan bli hemslöjdare, frukthandlare och Åkes slakt till exempel, säger den livfulle 64-åringen som för några månader sedan övertog rastplatsen av kommunen för en krona och nu för ytterligare en krona årligen arrenderar marken av makarna Stål i Vanhäll.

Sedan år 2008 har Sven-Erik Danielsson från Söderbärke åtagit sig att sköta den tidigare så vanskötta rastplatsen, vilket kommit att bli uppskattat av många.

När han sedan behövde ström till lampor och till serveringsvagnen blev uppgörelsen med kommunen nödvändig, för att investeringen på 70 000 kronor skulle kännas rätt att göra.

Nu är elen på plats, liksom upplysta reklamskyltar. Till god hjälp med upprustningen har Sven-Erik Danielsson haft kompisen Våge Bäckström – jodå, samma radarpar som nyligen tillsammans rustade Lexsjöbo kraftstation.

– Utan Våges hjälp skulle jag inte ha kunnat få till det så här. Vi var här en hel helg och jobbade, berättar Sven-Erik Danielsson samtidigt som en bil rullar in på rastplatsen.

Ur kliver en familj, som visar sig heta Näkne och vara på väg från hemorten Norrköping till skidsemester i Orsa.

De kikar nyfiket in rasthyddan Tunkarlsbokojan (de andra två är döpta efter Huggnora och Söderbärke) och blir snart glatt överraskade av att bli bjudna på dryck av Sven-Erik Danielsson.

Säsongen är därmed i gång för rastplatsens riddare och han ser fram emot att tillbringa många timmar på sin anläggning intill riksväg 66.

– Folk tycker att jag är en idiot som håller på med det här, men jag tycker att det är trevligt och tänker vara här så mycket som möjligt framöver.

Även när vintern kommer tillbaka?

– Tja, nu när jag har ström här kan det nog hända en del här också på vinterhalvåret.