Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han bakar när du sover

/

Annons

Utanför Renhalls Bageri AB i Tandö är nattluften fylld av en hemtrevlig doft av nybakat bröd. Innanför dörren till bageriet står en förklädesförsedd Jan Johansson i full färd med att baka formfranska och barkis. Degen har dagpersonalen redan förberett och Jans uppgift under natten är att ordna med jäsning, formge brödet och baka det i ugnarna.

- Just nu doppar jag barkisen i vallmofrön innan jag sätter in dem i jäsningsugnen, förklarar Jan.

Han jobbar snabbt och säkert, och nog kan man se att Jan har spenderat otaliga timmar på bageri i sitt liv.

- Jag har alltid varit intresserad av att hålla på i köket. Jag gick gymnasiet på Livsmedelstekniska i Borlänge med inriktning bagare och sedan dess har jag arbetat med att baka bröd och andra gottigheter, och jag har nästan alltid jobbat natt, förklarar han.

Jan har arbetat på Renhalls i ett och ett halvt år. För ett halvår sedan tog han över företaget och är nu ägare.

- Jag trivs jättebra med att jobba natt. Jag behöver inte så mycket sömn så jag kan ta tillvara på den lediga tiden på dagen på ett bra sätt. Jag tycker om att fiska och jaga och det händer ofta att jag går direkt ut i skogen med fiskespöet efter att ha gjort en natt här, säger han.

Han tillägger att det visst kan vara slitsamt ibland. Så här under semestertider jobbar han extra mycket och ibland kommer han inte i säng förrän vid lunchtid.

- Men jag är ledig på helgerna, så då får man vila ikapp lite. Det är skönt. Många bagare arbetar sju nätter i veckan men det skulle vara väldigt kämpigt.

Jan går på nattpasset vid tiotiden och runt klockan 03.00 får han sällskap av ytterligare två bagare och tre som paketerar.

Radion i hörnet spelar musik, men tonerna försvinner i bullret från maskinerna när Jan sätter igång med picknickbrödet. Degen förvaras på övervåningen och transporteras på rullband till olika maskiner innan det dimper ner framför Jan, som omsorgsfullt formger det och placerar det på plåtarna.

- Jag trivs med tanken att människor får ett gott morgonbröd på morgonen som de kan avnjuta vid frukostbordet. Och dessutom är det skönt att arbeta själv, man har gott om tid till sina egna tankar.

Har du något favoritbröd som du kan rekommendera till en kopp morgonte?

- Just nu är nog min favorit tomatbrödet som vi nyss har börjat göra. Det är väldigt gott, så det vill jag tipsa om, säger han.

Mer läsning

Annons